Место:Маглић
Адреса:Иве Лоле Рибара 13
ПТТ:21473
Општина:Бачки Петровац
Телефон:021/785-878
Школска управа:Нови Сад
Школски округ:Јужнобачки
Директор:Даринка Милановић
Телефон директора:+381 21/785-878
Телефон секретара:
Тип школе:Основна школа
Сајт:http://zarzrenjanin.edu.rs
Први e-mail:milanovic25@gmail.com
Други e-mail:
Facebook:

Историјат школе

Основна школа “Жарко Зрењанин“ у Маглићу почела је са радом у септембру 1949. године у просторијама “старе школе“. Школа је тада имала 236 ученика распоређених у четири разреда. Школске 1952/53. године формиран је и пети разред од ученика који су раније наставу похађали у Гајдобри и на тај начин школа постепено прераста у осмогодишњу школу. Прва генерација осмог разреда завршила је школовање школске 1955/56. године и од тог времена је школа готово увек имала преко 250 ученика.

Најмањи број ученика био је школске 1951/52. године, само 92 ученика од првог до четвртог разреда, а највећи школске 1964/65. године , чак 543 ученика, разврстаних у 17 одељења од првог до осмог разреда.

Кликни на слику да је увећаш

Ацтиве Имаге

Пети разред школске 1970/71 са разредним старешином Ружицом Антанасијевић и директором школе Петром Ћетковићем

После 60 година од оснивања, нашу основну школу је успешно завршило преко 2000 ученика.

Рад у новој школској згради почео је фебруара 1984. године. Корисна површина ове зграде износи 1380м2, а ту поред 6 класичних учионица постоје још два кабинета (кабинет за биологију-хемију и кабинет за физику-техничко образовање), припреме уз кабинете и учионоце, канцеларије, зборница, кухиња са трпезаријом и школска библиотека. Библиотека располаже са преко 10 000 књига.

Ацтиве Имаге

Двориште некадашње старе школе

Преласком на рад у нову школску зграду порушена је стара фискултурна сала, па је десетак година школа функционисала без фискултурне сале. Овај проблем је коначно решен изградњом нове, модерне спортске хале која је званично отворена 17.09.1997. године. Спортска хала површине 1169 м2, задовољава критеријуме за извођење свих врста спортова, тако да је то простор који користе не само ученици школе него и спортисти из места, па и шире.

У склопу спортске хале налазе се још 4 кабинета и то за ликовну и музичку културу, руски и српски језик и информатику. Основе информатике и рачунарства се као изборни предмет уводи од школске 2000/01. године. Од 2011. године школа добија и дигитални кабинет.

Настава се у школи изводи веома кивалитетно и стручно. У школи је запослено 34 радника од чега 22 наставника, један стручни сарадник, један секретар, један рачуновођа и директор школе. Ученици имају организовану наставу три страна језика: енглеског, руског и немачког. Осим редовне наставе у школи се организују многобројне друге активности. Ученици бележе запажене резултате на свим такмичењима у знању, а такође школа је изњедрила неколицину познатих спортиста.

У школи постоји и делује Дечји савез и Школска заједница ученика, која је задужена за организацију забавног живота у школи. Сарадња са друштвеном заједницом је веома добра, посебно са МЗ Маглић, ПД “Маглић“ и “Марбо-продукт“.

Ацтиве Имаге

Рад у новој школској згради почео је у фебруару 1984. године

Због изузетних резултата у раду, школа је 1989. године добила Октобарску награду општине Б.Петровац, 1998. године исту је добио Школски одбор, као највиши органи управљања школом, за изузетне резултате приликом изградње спортске хале, а 2002. године Октобарску награду је, као појединац, добио професор Милорад Богдановић за дугогодишњи рад на ширењу спорта међу младима.

Поводом Светосавске академије 2003. године школа је од Министарства просвете Владе Републике Србије добила Похвалницу за постигнуте резултате на квалификационом испиту за средње школе.

У школи се негује демократски дух и спроводи реформа школства. У том смислу су средствима донатора и ангажовањем просветних радника посебно оспособљене учионице за рад у нижим разредима . Сви школски компјутери имају бежични приступ Интернету, а компјутери у кабинету информатике су умрежени у локалну мрежу, где ученици имају приступ електронској комуникацији и савременим методама стицања знања и вештина.

Тренутно школу похађа 160 ученика распоређених у 9 одељења.