Место:Кнић
Адреса:ОШ Вук Караџић
ПТТ:34240
Општина:Кнић
Телефон:034/510-118
Школска управа:Крагујевац
Школски округ:Шумадијски
Директор:
Телефон директора:
Телефон секретара:
Тип школе:Основна школа
Сајт:http://osvukkaradzicknic.edu.rs/
Први e-mail:osknić@open.telekom.rs
Други e-mail:
Facebook:

ОШ „ Вук Караџић“ у Книћу у новембру 2007. године је прославила 165 година свога постојања, али је њено искуство богатије него што то године говоре. Школска зграда налази се поред магистралног пута Крагујевац-Чачак ушушкана у своје окружење, поносито пркосећи времену.

Данас школа броји 388 ученика разврстаних у 24 одељења; у нижим разредима 181 ученик, а у вишим 207 ученика.
Образовни кадар чини чини 40 радника од којих је 28 са високом струном спремом. Наставни кадар прошао је низ обука и стручног усавршавања као што су: Активно учење, рад на рачунарима, Грађанско васпитање, Самовредновање, за, против и како; део смо чланства Друштва учитеља Србије.
Основна школа има у свом саставу осморазредну матичну школу у Книћу и издвојена одељења у Вучковици, Бумбаревом Брду, Пољцима, Рашковићу, Претокама, радмиловићу, Гунцатима и Жуњама.
Сада школска зграда садржи осам учионица у оквиру којих су кабинети за географију и физику, четири канцеларије, кабинет за информатику и школску библиотеку са издања.
У просторијама ван школе смештена је фискултирна сала, ђачка кухиња и радионица ра техничко образовање.
У састау школског дворишта налазе се спортски терени за кошарку, одбојку и рукомет, као и терен за мали фудбал са вештачком травом, изграђен 2005. године.

Првобитан назив школе био је у складу са временом у коме је изграђена, па је дуго школа носила назив „ Седам партизана“. Променом друштвених околности промењено је и име школе, тако да она данас носи назив великог реформатора и књижевника, светског путника Вука Караџића.

У нашој школи свако дете пронађе свој пут ка будућности.
Захваљујући ваннаставним активностима које школа орагнизује негују се вештине даровитих ученика и остварују се бројни успеси. Примењују се савремени и креативни облици рада, као што су рад у паровима, групни рад, едукативне радионице. Све то доприноси добрим резултатима по којима је школа у Книћу позната из различитих области такмичења: српског језика, страног језика, физике, историје, географије, биологије, „Шта знаш о саобраћају“, техничког образовања, игре без граница… Значајна остварења бележе ученици на ликовним конкурсима, литерарним конкурсима а крунисано је штампањем радова у књизи „Сто младих талената шумадијског округа“.
Бројне манифестације обогатиле су културна дешавања у школи „Дечја недеља“, Маскенбал, „Шта знаш о саобарћају“, Игре без граница, Ликовна изложба деце гружанског среза, Деца певају хитове.
Наша школа отворена је за нове идеје, спремна за сарадњу и прихвата ризик и терет које ново време доноси. Наша професионалност, креативност и ентузијазам су оно што нас води ка квалитетном образовно-васпитном раду у коме се поштују дечја права, развија таленат, бране ставови и граде јеке личности.

Ово је школа која отвара врата свима!

Кнић данас     Ретко који крај Шумадије има толико природних лепота, као што их има Гружа.Ово поднебље уоквирено је са свих страна планинским венцима: Рудника, Рамаћких висова, Гледићких планина, Котленика и Јешевца. Са својим плодним равницама, омањим брежуљцима засађеним воћњацима, гостољубивим становништвом и историјским знаменитостима ово је један романтичан крај.Овде лежи традиција која је везана за нашу средњевековну и новију историју.
У срцу гружанског краја налази се мала варош Кнић, први пут споменут у књизи Брвеник 1476.год. Ово је највеће насеље у гружанском крају површине 27 km2 и са 2462 становника је политички, културни, привредни и административни центар општине, која у свом саставу има 36 насеља организованих у 33 месне заједнице.