Mesto:Crvenka
Adresa:Trg Duška Trifunovića 7
PTT:25220
Opština:Kula
Telefon:025/731-101
Školska uprava:Sombor
Školski okrug:Zapadnobački
Direktor:Nataša Đerić
Telefon direktora:025/731-101
Telefon sekretara:
Tip škole:Osnovna škola
Sajt:http://vuk-crvenka.com
Prvi e-mail:os_vuk@yahoo.com
Drugi e-mail:
Facebook:https://www.facebook.com/groups/45221961087/?fref=ts

Istorijat škole

U širokoj vojvođanskoj ravnici, gde su nekada bogato cvetale bulke, prostire se malo bačko selo, Crvenka, u čijem se središtu nalazi velika osnovna škola ,,Vuk Karadžić,,.

Naša škola, sa ovim imenom, ima tradiciju dugu četvrt veka, a koreni opismenjavanja dosežu u rane godine dvadesetog veka o čemu svedoči bogata arhivska građa.
Nastala je osamdesetih godina u vreme čestih integracionih procesa, od dve manje ,,Jovan Jovanović Zmaj, i ,,Branko Radičević,,. Obe škole bile su smeštene u novim zgradama, što je bila velika pogodnost, mnogo prostora z a svu decu, kabinetsku nastavu i svakako dobru organizaciju rada.
Nova zajednica, od hiljadu učenika i osamdeset zaposlenih, nastala 1981. Godine i dobila ime ,,Vuk Karadžić,, odgovorno funkcioniše uz veliku angažovanost svih njenih članova. Zato smatramo da ne treba biti lažno skroman jer rezultati koje ostvaruju učenici i njihovi nastavnici su pravi pokazatelji. Zapaženi rezultati na svim nivoima, posebno onim takmičarskog tipa .
Crvenka je inače mesto sa bogatom sportskom tradicijom pa se i učenici naše škole angažuju u raznim sportskim disciplinama. Karatisti svake godine beleže ogromne uspehe od lokalnih pa sve do prvenstva državne zajednice Srbije i Crne Gore. Rukometna ekipa je u nekoliko navrata bila prvak republike što je u njihovom rangu najviši nivo takmičenja. Zablistale su i atletičarke na školskoj olimpijadi u Zaječaru i zasijale zlatnim sjajem, a i fudbaleri se mogu ove godine pohvaliti svojim uspehom.
Značajni su i rezultati sa takmičenja u naučnim disciplinama, naročito kad je reč o geografiji i uvek o nekom od prva tri mesta na republičkom takmičenju.
Kad je reč o istoriji pravi smo naučnici a biologijom i ekologijom se ozbiljno bavimo. Sa ,,Kengurijadom,, smo prošetali Evropom radeći matematiku.
I tako, koračajući tromim i naizgled jednoličnim putevima vojvođanske ravnice dolazite do Trga Duška Trifunovića i zgrade koja liči na mnoge škole građene tih godina, ali, verujte, a nadamo se da Vas naša priča polako i ubeđuje u to ,,naša škola ima dušu,,.
Mi imamo ,,malu,, i ,,veliku,, školu, podeljene po uzrastima i područno odeljenje koje se nalazi u Novoj Crvenki, sa dva kombinovana odeljenja i 15 učenika.
Sa zidova ovih zgrada smeše Vam se crteži i slova, radovi naših učenika. Pored redovne nastave jezika , oblasti u kojoj su učenici naše škole zablistali , imamo i četiri sekcije.
Reči kao britke sablje seku i krče put naših mladih pisaca. Gosti crvenačkog festivala ,,Pesnika za decu – Bulka,, istaknuti dečiji pesnici među kojima su i Pero Zubac, Dobrica Erić, Mošo Odalović…imali su prilike da se susretnu sa tim radovima. Odzvanjale su naše reči i u baru, pod starom maslinom, na dečijem festivalu u Sarajevu i na Limskim večerima poezije. Mogu se mladi pesnici Crvenke pohvaliti učešćem i osvojenim nagradama na raznim literarnim konkursima širom zemlje, posebno tokom akcije ,,Mesec knjige,,
Glumci glume, recitatori govore stihove, a mladi novinari o svemu tome izveštavaju. Na zidnim novinama, ali i u radio- emisiji ,,Školsko zvono,,, učenici imaju priliku da slobodno govore o dešavanjima oko njih. Glumci stižu čak do Danske, preko sekcije, do dasaka koje život znače, pozorišta ,,Stevan Sremac,,.
Izgovoreno je mnogo stihova, odglumljeno pregršt skečeva i prikaza na mnogobrojnim školskim manifestacijama. Dan za danom, u mesecu Novembru, deca se takmiče, igraju, glume…Uživaju ponosno stojeći ispod imena svoje škole. Dan škole se pretvorio u ,,Vukove dane,, koji su pravi dokaz umešnosti naših đaka.
I nastavnici mnogo rade na stručnom usavršavanju pa su brojni projekti i seminari iza nas: školsko razvojno planiranje i projekat ,,Organizacija nastave u vaspitno-obrazovnoj sredini usmerenoj na dete„ seminar ,,Step by step„
U organizaciji centra za interaktivnu pedagogiju, ,,Čitanjem i pisanjem do kritičkog mišljenja,,…Imamo ,,malu,, i ,,veliku,, školu , prvi i drugi korak, osveženu školu u kojoj je omogućeno korišćenje novih kreativnih metoda učenja, podmlađen kolektiv koji u svom okrilju vaspitava, obrazuje i upućuje u novi svet oko hiljadu đaka.
Ne bismo voleli da sve ostane na rečima, pa pozivamo sve koji žele da budu naši gosti. Vrlo rado će Vas dočekati mališani iz prvog i trećeg razreda koji uče i rade po programu ,,Korak po korak,, – čije učionice ,, dišu i mirišu,,
Ili da budete gosti učenika starijih razreda u kabinetu informatike ili u bioskopskoj sali, a možete i na žurku svakog poslednjeg petka u mesecu, budite gosti u ,,Dečijoj nedelji, ili ,,Vukovim danima,, igrajte sa našim folklorom, ali, svakako dođite.