Место:Црвенка
Адреса:Трг Душка Трифуновића 7
ПТТ:25220
Општина:Кула
Телефон:025/731-101
Школска управа:Сомбор
Школски округ:Западнобачки
Директор:Наташа Ђерић
Телефон директора:025/731-101
Телефон секретара:
Тип школе:Основна школа
Сајт:http://vuk-crvenka.com
Први e-mail:os_vuk@yahoo.com
Други e-mail:
Facebook:https://www.facebook.com/groups/45221961087/?fref=ts

Историјат школе

У широкој војвођанској равници, где су некада богато цветале булке, простире се мало бачко село, Црвенка, у чијем се средишту налази велика основна школа ,,Вук Караџић,,.

Наша школа, са овим именом, има традицију дугу четврт века, а корени описмењавања досежу у ране године двадесетог века о чему сведочи богата архивска грађа.
Настала је осамдесетих година у време честих интеграционих процеса, од две мање ,,Јован Јовановић Змај, и ,,Бранко Радичевић,,. Обе школе биле су смештене у новим зградама, што је била велика погодност, много простора з а сву децу, кабинетску наставу и свакако добру организацију рада.
Нова заједница, од хиљаду ученика и осамдесет запослених, настала 1981. Године и добила име ,,Вук Караџић,, одговорно функционише уз велику ангажованост свих њених чланова. Зато сматрамо да не треба бити лажно скроман јер резултати које остварују ученици и њихови наставници су прави показатељи. Запажени резултати на свим нивоима, посебно оним такмичарског типа .
Црвенка је иначе место са богатом спортском традицијом па се и ученици наше школе ангажују у разним спортским дисциплинама. Каратисти сваке године бележе огромне успехе од локалних па све до првенства државне заједнице Србије и Црне Горе. Рукометна екипа је у неколико наврата била првак републике што је у њиховом рангу највиши ниво такмичења. Заблистале су и атлетичарке на школској олимпијади у Зајечару и засијале златним сјајем, а и фудбалери се могу ове године похвалити својим успехом.
Значајни су и резултати са такмичења у научним дисциплинама, нарочито кад је реч о географији и увек о неком од прва три места на републичком такмичењу.
Кад је реч о историји прави смо научници а биологијом и екологијом се озбиљно бавимо. Са ,,Кенгуријадом,, смо прошетали Европом радећи математику.
И тако, корачајући тромим и наизглед једноличним путевима војвођанске равнице долазите до Трга Душка Трифуновића и зграде која личи на многе школе грађене тих година, али, верујте, а надамо се да Вас наша прича полако и убеђује у то ,,наша школа има душу,,.
Ми имамо ,,малу,, и ,,велику,, школу, подељене по узрастима и подручно одељење које се налази у Новој Црвенки, са два комбинована одељења и 15 ученика.
Са зидова ових зграда смеше Вам се цртежи и слова, радови наших ученика. Поред редовне наставе језика , области у којој су ученици наше школе заблистали , имамо и четири секције.
Речи као бритке сабље секу и крче пут наших младих писаца. Гости црвеначког фестивала ,,Песника за децу – Булка,, истакнути дечији песници међу којима су и Перо Зубац, Добрица Ерић, Мошо Одаловић…имали су прилике да се сусретну са тим радовима. Одзвањале су наше речи и у бару, под старом маслином, на дечијем фестивалу у Сарајеву и на Лимским вечерима поезије. Могу се млади песници Црвенке похвалити учешћем и освојеним наградама на разним литерарним конкурсима широм земље, посебно током акције ,,Месец књиге,,
Глумци глуме, рецитатори говоре стихове, а млади новинари о свему томе извештавају. На зидним новинама, али и у радио- емисији ,,Школско звоно,,, ученици имају прилику да слободно говоре о дешавањима око њих. Глумци стижу чак до Данске, преко секције, до дасака које живот значе, позоришта ,,Стеван Сремац,,.
Изговорено је много стихова, одглумљено прегршт скечева и приказа на многобројним школским манифестацијама. Дан за даном, у месецу Новембру, деца се такмиче, играју, глуме…Уживају поносно стојећи испод имена своје школе. Дан школе се претворио у ,,Вукове дане,, који су прави доказ умешности наших ђака.
И наставници много раде на стручном усавршавању па су бројни пројекти и семинари иза нас: школско развојно планирање и пројекат ,,Организација наставе у васпитно-образовној средини усмереној на дете„ семинар ,,Степ бy степ„
У организацији центра за интерактивну педагогију, ,,Читањем и писањем до критичког мишљења,,…Имамо ,,малу,, и ,,велику,, школу , први и други корак, освежену школу у којој је омогућено коришћење нових креативних метода учења, подмлађен колектив који у свом окриљу васпитава, образује и упућује у нови свет око хиљаду ђака.
Не бисмо волели да све остане на речима, па позивамо све који желе да буду наши гости. Врло радо ће Вас дочекати малишани из првог и трећег разреда који уче и раде по програму ,,Корак по корак,, – чије учионице ,, дишу и миришу,,
Или да будете гости ученика старијих разреда у кабинету информатике или у биоскопској сали, а можете и на журку сваког последњег петка у месецу, будите гости у ,,Дечијој недељи, или ,,Вуковим данима,, играјте са нашим фолклором, али, свакако дођите.