Mesto:Beograd
Adresa:Kumodraška 72, Voždovac
PTT:11010
Opština:Voždovac
Telefon:2471675
Školska uprava:Beograd
Školski okrug:Grad Beograd
Direktor:
Telefon direktora:
Telefon sekretara:
Tip škole:Osnovna škola
Sajt:http://www.osveselinmaslesa.edu.rs
Prvi e-mail:osmaslesa@sezampro.rs
Drugi e-mail:
Facebook:

Основна школа „Веселин Маслеша“ у Београду, Кумодрашка 72, Вождовац изграђена је 1963. године.
Најновијим одредбама Закона о основној школи школа ради у својству правног лица Министарства просвете Републике Србије.
Школа располаже свим нормативним актима и сагласностима за рад као установа од посебног друштвеног интереса.
Школа има 850 ученика распоређених у 32 одељења редовне наставе и 4 групе продуженог боравка. Два одељења раде по међународном пројекту „Корак по корак“.
Наставу држи 57 наставника. Са високом стручном спремом је 32, са вишом 21, са средњом 4. Школа има секретара и стручне сараднике: психолога, педагога и библиотекара са високом стручном спремом, две финансијска радника, 13 запослених на одржавању чистоће и уређености школе.
Настава се одвију у 24 учионице – кабинета. Сада за физичко, трпезарија, библиотека са малом читаоницом, стоматолошка ординација такође су саставни део школске зграде.
Спортски терен и паркинг је асфалтиран и обележен тако да ученици радо бораве напољу.Школски парк је место за игру у топлим летњим данима и припрема се његово потпуно реновирање и преуређење.
Средина у којој се школа налази је повољна и у економском и у социјалном погледу па велики број ученика има добре услове за рад и могу остварите добре резултате у школу.

На почетку Кумодрашке улице на благој падини у сенци листопадног и четинарског дрвећа, заклоњена од погледа, а великим парком заштићена од буке прометне улице, своје просторије отвара деци и добронамерницима Основна школа „Веселин Маслеша“
Свеже офарбана зелена ограда, редовно покошена трава и широко улазно степениште маме погледе пролазника и када нема деце у дворишту.
Саграђена је пре више од 40 година у соцреалистичком стилу без спољних украса и обележја. Иако руке младих „уметника“ често оставе свој потпис разним графитима на згради школе, она се редовно чисти и „мије“ па није запуштена и ружна. Напротив, белих прозора са веселим шареним завесама показује да се о њој веома води рачуна.
Са горње стране су велики лепо асфалтирани и обележени спортски терени.
Око 850 ученика разврстаних у 32 одељења редовне наставе и 4 групе продуженог боравка овде проводи своје „најлепше ђачке дане“. Два одељења раде по међународном пројекту „Корак по корак“.
Велики свечани хол краси мозаичка фреска са једне стране, а са друге је низ паноа за разна обавештења. Хол није планиран да прими велики број ученика, а ипак се ту одвијају значајна дешавања у школи: приредбе, промоције књига, пријем првака…
Свеже окречене и лепо осветљене ходнике краси преко 80 паноа на којима су записани први цртежи и песме, на којима су разна обавештења и слике. Дуж ходника је цвеће које гаје и „теткице“ и ученици. На сваком од три нивоа школе је реновирана чесма – фонтана тако да ученици не пију воду у тоалетима.
24 учионице – кабинета причају своју причу, сваки различиту. У школи не постоје две исте учионице. У њима се открива креативност сваког учитеља, предметног наставника, а надасве самих ученика.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Више од четири деценије у ову школу први пут улази стотинак малишана – првака, чије су речи и смех најлепша музика, али и исто толико озбиљних и раздраганих, али помало сетних стасалих младића и девојака напушта школу у којој су стекли прва знања и појмове о животу, науци и љубави. Одлазе у средње школе где ће показати шта су научили и да су научили како се учи. И враћају се годинама касније да се похвале, да покажу и са својим првим васпитачима поделе радост свог успеха. Сада већ долазе са својом децом коју уписују у „своју“ школу јер знају да ће им ту бити најлепше. Са поносом причају о својим првим ђачким данима.
Велики број Маслешеваца је постигао запажене успехе на разним пољима науке од електротехнике, преко медицине до машинства, затим језика, уметности, новинарства, али су запажене и занатлије са малим фабрикама. Не можемо их све набројати, али се они сећају своје школе – е то је оно право.
Новине о нама не пишу често, али када пишу то је похвално – први смо увели Правилник о облачењу ученика и наставника, 2004/05 били смо први у Београду, према Заводу за информатику и статистику, према успеху на пријемним испитима, а на основу успеха у основној школи.