Место:Бачка Паланка
Адреса:Трг братства и јединства 22
ПТТ:21400
Општина:Бачка Паланка
Телефон:021/751-172
Школска управа:Нови Сад
Школски округ:Јужнобачки
Директор:Татјана Кецман
Телефон директора:021 751172
Телефон секретара:
Тип школе:Основна школа
Сајт:https://sites.google.com/a/el-skolasvetisavabp.edu.rs/maticni/
Први e-mail:kontakt@svetisavabp.edu.rs
Други e-mail:direktorossvetisavabp@gmail.com
Facebook:

Наша школа постоји од 1956. године, али зграда у коју је смештена неколико пута је старија. И у њој је накада била школа, али женска самостанска римокатоличка школа и припадала је римокатоличком храму, који је и данас поред саме школе.

Иако смештена у самом центру града, као и већина осталих паланачких школа, она је заклоњена од урбане буке, увучена иза римокатоличке катедрале и парка око ње, затворена у дебеле зидове свог старог здања. Од тренутка усељавања у школу, просторије самостана су много пута адаптиране и дограђиване. Последњи новодограђени део сазидан је у пролеће и лето 2008. године јер је школи увек био потребан већи капацитет учионица. Школа се од оснивања до 2002. звала ОШ „Веселин Маслеша“, а садашње име поносно носи пар последњих година.

Иако старост зграде задаје доста неприлика у одржавању и прилагођавању савременој настави, управо патина и времешност простора представља предност школе. Они који први пут дођу у школу обично кажу како школа има душу, мислећи пре свега на њену архитектонску необичност, али запослени и остали у школи су свесни да су за очување духа старог, провереног и традиционалног у школи заслужни и они. Школа је од свог оснивања важила за традиционалну, у захтевима нешто строжу, у образовним резултатима- успешну школу, најуреднију, са пажљиво бираним кадром и јасно дефинисаним правилником за понашање свих у њој: од ученика и родитеља до запослених. У складу са новим временом и другачијим вредностима и наша школа мења своју визуру.

У школи је одувек развијена богата ваннаставна активност. У њој функционише прегршт секција које обогаћују живот школе и града. Готово сваки предмет прати и једна или више одговарајућих секција. Наставници српског језика и учитељи воде драмску, рецитаторску, литерарно-новинарску, лингвистичку и библиотечку секцију. Резултати тих секција су, осим смотри, богат културни живот школе, честе приредбе, школске новине „ТОН“ (Ту око нас), добротворне и друге акције. Ликовна секција помаже да нам школа изгледа лепше изнутра и споља, правећи изложбе, икебане, осликавајући мурале на зиду око школе. Њима помаже и еколошка секција која одржава зелениш у школском дворишту и у летњој учионици у парку школе, повремено се бринући и о томе да се здраво хранимо. Да смо увек спремни на све у опасним временима брине се секција из прве помоћи. Спортске секције за дечаке и девојчице (кошарка, рукомет, одбојка, фудбал) чине наше спортске терене у дворишту живљим јер се одатле увек чује ведар дух и навијања у спортским борбама. У међусмени и суботом, поготово пред приредбе и такмичења, из школе се чује звонка песма Камерног дечијег хора „Свети Сава“, који као круну својих успеха и рада има и снимљен компакт-диск. Математичка секција збраја и проблеме решава, слично као и секција из физике. Информатичка секција смишља своје оригиналне пројекте и организује повремено такмичење у интелектуалним игрицама. Историјска и географска секција су на својим фиктивним путовањима кроз време и простор, све док не дође време ђачких екскурзију кад понешто од тих фикција и остваре. Секција из енглеског језика воли да се бави популарним текстовима песама, новинских чланака и сл. и тако нам приближе шта се у белом свету догађа.

Иако школа нема салу за физичко, ако не рачунамо већу учионицу у истуреним одељењима у другој згради која служи као сала,  здравље ученика и запослених  је на првом месту. Плодна сарадња са Домом здравља „Др Младен Стојановић“ уродила је низом корисних акција. Осим тога наша младост сарађује са нашом старошћу кроз различите видове сарадње и узајамне помоћи школе и Дома старих у Бачкој Паланци. Како нам је први сусед Народна библиотека „Вељко Петровић“ то смо њени најчешћи сарадници, не само као читаоци, него као гости културних манифестација и учесници акција које библиотека организује.