Mesto:Beograd
Adresa:Ace Joksimovića 25
PTT:11132
Opština:Čukarica
Telefon:011/251-2093
Školska uprava:Beograd
Školski okrug:Grad Beograd
Direktor:Violeta Đorđevski
Telefon direktora:
Telefon sekretara:
Tip škole:Osnovna škola
Sajt:http://osljubanenadovic.nasaskola.rs
Prvi e-mail:osljuba@gmail.com
Drugi e-mail:
Facebook:

O nama

Osnovna škola ‘Ljuba Nenadović’ jedna je od najstarijih škola u Beogradu. Osnovana je davne 1840. godine, ali ona i danas raste i razvija se, rađajući učene ljude svome gradu.
Naši počeci vezani su za učitelja Stojana Čolu i 1840. godinu, kada je u staroj opštinskoj sudnici, zgradi pletari, počela da radi prva škola u Žarkovu. U toj prvoj školi nije bilo ni klupa, ni školske table, ni katedre. Svi su sedeli na tronošcima ili asuri, ali to nije smetalo da se uči čitanje, pisanje i račun. Nažalost, iako je kao spomenik kulture ‘Stara škola’ pod zaštitom Zavoda za zaštitu spomenika, ona iz dana u dan propada, prepuštena zubu vremena.

Kako je bivalo sve više učenika, prostor ‘Stare škole’ postao je skučen. Angažovanjem tadašnjeg učitelja Aleksija Đurića, 1914. godine, na svetog Savu, otvorena je nova škola koju je projektovao Stevan B. Savković bez ikakve naknade za svoj rad, smatrajući to svojim dugom mestu u kome se rodio i u kome je stekao prvu pismenost. Ova zgrada je bila tada, i sve do Drugog svetskog rata, jedna od najmodernijih i najlepših zgrada u okolini Beograda. Spoljni izgled zgrade je izuzetno lep i arhitektonski interesantan, sa zvonikom u centru zgrade koji dominira naseljem. Ova zgrada je zbog istorijsko-arhitektonskog značaja stavljena pod zaštitu države kao spomenik kulture.

Današnja škola ‘Ljuba Nenadović’ podignuta je 1953. godine, a dograđivana od 1966. do 1969. godine. Sada je to moderna, savremena škola koja je uspela da spoji sve specifičnosti nekada izrazito ruralne sredine sa narastajućim modernim tekovinama. Uspeli smo da spojimo naizgled nespojive protivurečnosti, i to tako da novo ne ugrozi vrednosti starog, već da na temeljima tradicionalnog gradimo vrednosti prilagođene novom vremenu i potrebama.

Prošli smo dug put od osnivanja do danas, kada slavimo 170 godina postojanja. A cilj nam je isti – predati budućnosti poštene, učene i čestite ljude.