Mesto:Beograd
Adresa:Marulićeva 8
PTT:11000
Opština:Vračar
Telefon:0117444621, 7444-649, 643-1122
Školska uprava:Beograd
Školski okrug:Grad Beograd
Direktor:
Telefon direktora:
Telefon sekretara:
Tip škole:Osnovna škola
Sajt:http://www.oskraljpetardrugi.nasaskola.rs/
Prvi e-mail:kraljpetar@sbb.rs
Drugi e-mail:
Facebook:

O nama

Osnovna škola „Kralj Petar II Karađorđević“ zidana je od 1929 – 1931.godine velikodušnom donacijom kraljice Marije, supruge  kralja Aleksandra Karađorđevića . Sa radom je počela 1932. godine, kada je sa zgradom deci Vračara poklonjeno i veliko školsko dvorište površine 1,5 hektara.
Danas škola radi u jednoj smeni,a nastava počinje u 9.00 sati. Po evropskim standarnima imamo idealne uslove za rad. Škola je opremljena najnoviom tehnologijom koja uključuje moderan informatiči kabinet sa 24 časa kablovske internet mreže,digitalnu učionicu,dve pametne (IQ) table, kablovsku televiziju i druga moderna nastavna sredstva. Škola je pod stalnim video nadzorom, a bezbednost dece je na zavidnom nivou zahvaljujući stalnim dežurstvima nastavnika i visokoj ogradi oko škole.
Nastava se odvija u 5 kabineta, 19 ucionica i jednom digitalnom učionicom. Nastava fizičkog vaspitanja se izvodi u velikoj sali (dimenzija košarkaškog terena),svečanoj sali (četiri stola za stoni tenis), gimnastičkoj sali i baletskoj sali sa ogledalima. Uz sale postoje  svlačionice sa kupatilima. U prostoru škole svoje aktivnosti obavlja i DAH teatar – centar za pozorišna istraživanja. Razvojnim planom u našoj školi planirano je više časova sportskih aktivnosti sa ciljem očuvanja psihičkog i fizičkog zdravlja dece.
Veliko školsko dvorište sa terenima za fudbal, košarku i odbojku, pruža učenicima dovoljno mogućnosti za bavljenje sportom u toku nastave i u slobodno vreme.
Posle nastave učenicima je organizovan produženi boravak, gde đaci uz pomoć nastavnika rade domaće zadatke, ili se bave nekom drugom aktivnošću. U kolektivu je izražena tendencija ka celodnevnoj nastavi.
Praksa u školi je da učenici u okviru nastave fizičkog vaspitanja pored redovnog programa imaju i obuku iz različitih sportskih disciplina –atletike, gimnastike, plivanja, plesa, realnog aikida, rvanja, ritmičke gimnastike, karatea, hokeja na travi,tekvandoa, odbojke, košarke,fudbala, bagmintona, stoni tenis …Treninge većine sportskih disciplina vode proslavljeni i dokazani sportisti i sportski pedagozi – Tanja Petrović,Milena Reljin,Ljubomir Vračarević…
U školi postoji i Muzička radionica KP 2. Radionicu vode dva učitelja i profesor muzičke kulture,neguje se rok muzika , a od instrumenata se uče udaraljke,gitara,klavijature…
Pored redovne nastave u školi su organizovani i drugi oblici nastave kao i pripremna nastava za učenike osmog razreda.
Na kvalifikacionim ispitima za upis u srednje škole naši učenici su bili među najboljima, pokazivali su dobro znanje i upisivali se u željene škole.