Mesto:Sombor
Adresa:Trg Cara Lazara 9
PTT:25000
Opština:Sombor
Telefon:025/412-364
Školska uprava:Sombor
Školski okrug:Zapadnobački
Direktor:Tatjana Janičić
Telefon direktora:
Telefon sekretara:
Tip škole:Osnovna škola
Sajt:http://osbratstvojedinstvo.com/
Prvi e-mail:ossvmiletic@ptt.rs
Drugi e-mail:psiholog@bratstvoso.edu.rs
Facebook:pedagog@bratstvoso.edu.rs

Osnovna škola „ Bratstvo jedinstvo“ počela je sa radom 1963. godine sa sedištem u ulici Trg cara Lazara 9 u Somboru.
Naša zgrada je spomenik kulture visoke zaštite. Još davne 1894. godine izgrađena je za potrebe obrazovanja i vaspitanja pri katoličkoj crkvi. Po završetku Drugog svetskog rata bilo je potrebno 9 godina da se škola reaktivira. U početku od 1956 – 1963. u našoj zgradi je bila Visoka učiteljska škola dok je današnja namena ozvaničena 1963.
Smeštena je u centru grada u neposrednoj blizini Dečije biblioteke, narodnog pozorišta, galerije Milan Konjović, gradskog muzeja, crkva Svetog trojstva i na daleko čuvene živinske pijace.
Škola se nalazi u tipičnom somborskom krajoliku među monumentalnim fasadama i skrvenim dvorištima.
Stanovnici oko „Bratstva “ su građani starog gradskog jezgra. Škola je morala a i danas je u obavezi da svojim programima i organizacijom rada zadovolji potrebe razvijenog miljea porodica uglavnom visoko obrazovanih roditelja a sa druge strane i skromnih porodica ili dece bez roditeljskog staranja za koje je škola dužna da obezbedi uslove da se razvijaju i napreduju. Tako je „Bratstvo“ bila i ostala škola u kojoj su izraženi kontrasti koji određuju atmosferu, karakter i ciljeve.
Učenike treba zbrinuti jako dobro organizovanom nastavom savremenim učilima, materijalima za rad, hranom i velikim izborom slobodnih aktivnosti koje će osam godina pod okriljem škole omogućiti svakom detetu da otrije svoje polje uspeha i da ga razvije.
Te 1963. godine pod krovom naše škole našlo se više od 1000 učenika. Pristigli su iz okolnih prigradskih naselja Nenadić, Bukovac i postali naši đaci. Broj učenika je tokom decenija varirao od tog početnog broja do početka šeste decenije postojanja umanjio se tako da naša škola danas broji 450 učenika.
veoma interesantan podatak da smo mi poželjna škola. roditelji sa šireg prostora grada biraju Bratstvo jer u našoj školi pronalaze sve ono što je potrebno za pravi razvoj i bezbrižno detinjstvo svoje dece.
Dakle „ Bratstvo“ je škola u kojoj se uči sa radošću, škola u kojoj svako dete ima svoje mesto i potrebnu pažnju, škola u kojoj nastavnici rade intenzivno i sa ljubavlju.
Visoka motivisanost učenika, roditelja i nastavnika rezultiralo je uspesima kako na opštinskim takmičenjima tako i na okružnim i republičkim nivoima takmičenja. naravno izdvajamo visoka postignuća iz maternjih jezika srpskog, mađarskog, matematike, fizike, hemije, tio, rukometa….
Ovo je jedina dvojezična gradska škola gde se ravnopravno odvijaju nastave kako na srpskom jeziku tako i na mađarskom od prvog do osmog razreda.
U našoj školi zastupljeni su strani jezici engleski jezik od 1-8. i nemački jezik od 5- 8.
naravno treba istaći da ima istureno odeljenje na Dečijem odeljenju somborske bolnice.
Prvi među somborskim školama Bratstvo je organizovalo celodnevni boravak učenika. deo dnevnog ritma rada škole su organizovani obroci za učenike koji se pripremaju u našoj kuhinji. Tradiciju celodnevnog boravka u školi negujemo i danas pod budnim okom roditelja i učenika.