Место:Сомбор
Адреса:Трг Цара Лазара 9
ПТТ:25000
Општина:Сомбор
Телефон:025/412-364
Школска управа:Сомбор
Школски округ:Западнобачки
Директор:Татјана Јаничић
Телефон директора:
Телефон секретара:
Тип школе:Основна школа
Сајт:http://osbratstvojedinstvo.com/
Први e-mail:ossvmiletic@ptt.rs
Други e-mail:psiholog@bratstvoso.edu.rs
Facebook:pedagog@bratstvoso.edu.rs

Основна школа „ Братство јединство“ почела је са радом 1963. године са седиштем у улици Трг цара Лазара 9 у Сомбору.
Наша зграда је споменик културе високе заштите. Још давне 1894. године изграђена је за потребе образовања и васпитања при католичкој цркви. По завршетку Другог светског рата било је потребно 9 година да се школа реактивира. У почетку од 1956 – 1963. у нашој згради је била Висока учитељска школа док је данашња намена озваничена 1963.
Смештена је у центру града у непосредној близини Дечије библиотеке, народног позоришта, галерије Милан Коњовић, градског музеја, црква Светог тројства и на далеко чувене живинске пијаце.
Школа се налази у типичном сомборском крајолику међу монументалним фасадама и скрвеним двориштима.
Становници око „Братства “ су грађани старог градског језгра. Школа је морала а и данас је у обавези да својим програмима и организацијом рада задовољи потребе развијеног миљеа породица углавном високо образованих родитеља а са друге стране и скромних породица или деце без родитељског старања за које је школа дужна да обезбеди услове да се развијају и напредују. Тако је „Братство“ била и остала школа у којој су изражени контрасти који одређују атмосферу, карактер и циљеве.
Ученике треба збринути јако добро организованом наставом савременим училима, материјалима за рад, храном и великим избором слободних активности које ће осам година под окриљем школе омогућити сваком детету да отрије своје поље успеха и да га развије.
Те 1963. године под кровом наше школе нашло се више од 1000 ученика. Пристигли су из околних приградских насеља Ненадић, Буковац и постали наши ђаци. Број ученика је током деценија варирао од тог почетног броја до почетка шесте деценије постојања умањио се тако да наша школа данас броји 450 ученика.
веома интересантан податак да смо ми пожељна школа. родитељи са ширег простора града бирају Братство јер у нашој школи проналазе све оно што је потребно за прави развој и безбрижно детињство своје деце.
Дакле „ Братство“ је школа у којој се учи са радошћу, школа у којој свако дете има своје место и потребну пажњу, школа у којој наставници раде интензивно и са љубављу.
Висока мотивисаност ученика, родитеља и наставника резултирало је успесима како на општинским такмичењима тако и на окружним и републичким нивоима такмичења. наравно издвајамо висока постигнућа из матерњих језика српског, мађарског, математике, физике, хемије, тио, рукомета….
Ово је једина двојезична градска школа где се равноправно одвијају наставе како на српском језику тако и на мађарском од првог до осмог разреда.
У нашој школи заступљени су страни језици енглески језик од 1-8. и немачки језик од 5- 8.
наравно треба истаћи да има истурено одељење на Дечијем одељењу сомборске болнице.
Први међу сомборским школама Братство је организовало целодневни боравак ученика. део дневног ритма рада школе су организовани оброци за ученике који се припремају у нашој кухињи. Традицију целодневног боравка у школи негујемо и данас под будним оком родитеља и ученика.