Место:Сомбор
Адреса:Венац Петра Бојовића 9
ПТТ:25000
Општина:Сомбор
Телефон:025/412-054
Школска управа:Сомбор
Школски округ:Западнобачки
Директор:Милена Деспотовић
Телефон директора:025 412054
Телефон секретара:025 412054
Тип школе:Основна музичка школа
Сајт:http://www.petarkonjovic.edu.rs
Први e-mail:mspetarkonjovic@gmail.com
Други e-mail:milenaimre@gmail.com
Facebook:https://www.facebook.com/groups/173244924020

О школи
Град Сомбор је од старине значајно образовно и културно средиште чије су установе, бројне и значајне, премашиле оквире његовог ужег окружења на знатно шире просторе.
Томе је, свакако, допринело уздизање Сомбора у ранг слободних и краљевских градова 1749, и у стално седиште Бачбодрошке жупаније 1786. године. У таквом миљеу је 1870. основано и Сомборско српско певачко друштво у чијем окриљу је 1921. установљена Музичка школа „Петар Коњовић“ о чему је указ потписао Бранислав Нушић.

Дугогодишња жеља сомбораца била је да се отвори и Средња Музичка школа и у томе су покушавали измедју осталих бивши директор Музичке школе Дракче Митровић и професор Педагошког факултета и диригент Силвестер Хајнал.
Доласком у Сомбор 2007. професора Академије уметности у Новом Саду и композитора Светозара Саше Ковачевића и његовом иницијативом, Начелник западно бачког округа Саша Торлаковић и локална самоправа подржали су његов предлог и оформили комисију за израду елабората за отварање Средње Музичке школе:
Ксенија Лишчевић – просветна управа
Јожеф Квинтус – директор Музичке школе Кула
Светозар Саша Ковачевић – композитор и професор Академије уметности у Новом Саду
31 марта 2008. Решењем Министарства просвете Републике Србије Средња Музичка школа у Сомбору је уведена у мрежу средњих школа Републике Србије.

Данас се овде налази:

*музичко забавиште (популарни „цицибани“)

*основна музичка школа у оквиру које постоје следеће класе: клавир, хармоника, виолина, виола, виолончело,гитара, тамбура, флаута, обоа, кларинет, труба, соло певање, традиционално певање и свирање, јазз (факултативно)

-средња музичка школа у оквиру које образујемо четири образовна профила:
* музички извођач (инструменталисти или соло певање)
* музички сарадник- теоретичар
* музички сарадник- етномузиколог
* дизајнер звука