Mesto:Jagodina
Adresa:Boška Buhe 4
PTT:35000
Opština:Jagodina
Telefon:+381 35 245-914
Školska uprava:Jagodina
Školski okrug:Pomoravski
Direktor:Ljiljana Mileusnić Marković
Telefon direktora:+381 35 245-914
Telefon sekretara:+381 35 245-915
Tip škole:Osnovna muzička škola
Sajt:https://muzickaskolajagodina.nasaskola.rs/
Prvi e-mail:vladidjor@gmail.com
Drugi e-mail:vojislav.dir@gmail.com
Facebook:https://www.facebook.com/profile.php?id=100002091540316&fref=ts

U drugoj polovini 19. veka stvoreni su uslovi za obimnije ulaganje kapitala i razvoj industrije. Sa razvojem industrije kreće i opšti razvoj grada. Počinje sa radom Jagodinska pevačka družina, a prvi nastup u Jagodini zabeležen je aprila 1871. Njen horovođa je bio Jovan Konstantinović, učitelj sviranja i pevanja pri jagodinskoj Realnoj gimnaziji. Početkom 1887. u Jagodini postoji Pevačko jagodinsko društvo, a od 1891. i Pevačko društvo „Branko“. U ovom periodu je delovalo više muzičkih stvaralaca. Jedan od njih je bio Božidar Joksimović koje je studije violine i kompozicije završio u Pragu. Jedno od značajnijih njegovih dela je prva srpska opera „Ženidba Miloša Obilića“.
1898. u Jagodini je osnovano Pevačko društvo „Koča“ čiji horovođa postaje tada 29-ogodišnji Vladimir Đorđević, učitelj muzike i pevanja u Muškoj učiteljskoj školi. Vladimir R. Đorđević je rođen 1.12.1869. godine u Brestovcu kod Zaječara u svešteničkoj porodici. Kao viši učitelj muzike dolazi u Jagodinu sa višegodišnjom pedagoškom praksom. Kasnije nastavlja sa stručnim usavršavanjem studirajući u Pragu i Beču. Najlepše godine svog života Vladimir Đorđević je proveo u Jagodini 1898-1912, za to vreme je postavio temelje muzičkog obrazovanja vodeći hor i orkestar učiteljske škole. Đorđević je za sobom ostavio veliki broj originalnih kompozicija (koje je posvatio učenicima – učiteljcima), udžbenika i notnih zapisa. Njegovo najvažnije delo je „Srpske narodne melodije 1-2″ gde je iskazao opredeljenje za izučavanjem našeg folklora. Zbog toga se za njega kaže da je Vuk Karadžić naše muzičke kulture. Bavio se širenjem muzičke kulture i van Jagodine, a posebno se zalagao za kulturni život u gradu. 1904. organizovao je proslavu stogodišnjice Prvog srpskog ustanka i tada je sa svojom pevačkom družinom izveo kompoziciju “Kočin hrast“ posvećenu ustaniku Koči Anđelkoviću. Umro je 22.06.1938. god. u Beogradu. Od 15.05.1974. Muzička škola u Jagodini sa ponosom nosi ime ovog kompozitora i profesora muzike.
Jedan od naslednika Vladimira Đorđevića je bio Milenko Paunović. Autor prve jugoslovenske simfonije delovao je vrlo kratko u Jagodini, ali je značajno uticao na razvoj muzičke kulture. Ugledni muzički stručnjaci Uglješa i Svetozar Smiljanić osnivali su orkestre i omogućavali učešće učenika u kulturno-umetničkim društvima. 1921. je osnovan KUD “Abrašević“ i obnovljeni Pevačko društvo “Koča“. Održavaju se koncerti Đačke družine “Uzdanice“ sa mešovitim horom. Od članova društva “Koča“ i građanskih društava 1935. je osnovano Pevačko društvo “Sloga“. Uoči Drugog svetskog rata Jagodina je imala dva uspešna gradska hora. 11.03.1945. osnovan je KUD “Milan Mijalković“ koji je bio pokretač celokupne muzičke aktivnosti i kulturnog života. Tu je značajno delovanje i okupljanje velikog broja muzičara, a posebno su značajni: Veljko Komarek, Gustav Brili, Georgije Astapov i drugi.
Pravi prodor muzičkog vaspitanja u Srbiji počinje tek posle Drugog svetskog rata. Na Međunarodnom kongresu muzičara u Francuskoj, našj zemlji je odato posebno priznanje za širenje muzičkog školstva. Na inicijativu muzičkih pedagoga i entuzijasta Veljka KOmareka i Gustava Brilija, uz podršku velikog broja građana, počele su pripreme za osnivanje muzičke škole u Jagodini. Ova, najmlađa muzička škola na teritoriji uže Srbije, osnovana je 1.12.1952. pod okriljem KUD “Milan Mijalković“, a osnivač je bio Narodni odbor opštine SVetozarevo.
Prvi prijemni ispit je održan u zgradi Učiteljske škole 14.12.1952.god. a prijavilo se 78 kandidata. Primljeno je 39 učenika. Svečano otvaranje škole obavljeno je 11.01.1953. god. a prvi direktor škole bio je Gustav Brili kompozitor, pravnik, novinar, književnik i prevodilac. Na početku svog rada škola je imala 4 nastavnika, 3 klase klavira i 1 violine. Prvi jevni čas škola je održala 16.06.1953. u sali Narodnog pozorišta. Prvo sedište škole je bilo na Skveru Narodne omladine, a na današnjoj lokaciji Boška Buhe br.4 više od 35 godina. Od tada pa do danas kroz našu školu je prošao veliki broj učenika i nastavnika.
Od 1.12.2003. Škola je ustanovila i proslavlja 1. decembar kao Dan škole, dan kada su postavljeni “temelji“ muzičke škole u Jagodini. Ovo je u isto vreme i datum kada je rođen kompozitor Vladimir Đorđević po kome naša škole nosi naziv.