Место:Крагујевац
Адреса:Кнеза Милоша 5
ПТТ:34000
Општина:Крагујевац
Телефон:034/305-125
Школска управа:Крагујевац
Школски округ:Шумадијски
Директор:Светлана Стоилковић
Телефон директора:034/305-125
Телефон секретара:
Тип школе:Средња музичка школа
Сајт:http://www.mskragujevac.rs/
Први e-mail:mskragujevac@gmail.com
Други e-mail:
Facebook:https://www.facebook.com/muzickakg

logo

Корени музичке уметности у Крагујевцу зачети су још 1831. године, када у Крагујевац, прву престоницу Србије, долази Јосиф Шлезингер. На позив Кнеза Милоша Обреновића . Шлезингер није био само капелник на кнежевом двору, већ и познати стваралац тог доба. Поред композиција које је компоновао за позоришне комаде Јоакима Вујића, успео је да врло брзо окупи и заинтересује младе за музику. Само три године после његовог доласка оснива се прво Певачко друштво у Србији. Сачињено од чланова Народног суда, друштво је свој први наступ забележило 14. октобра 1834. године, када је Кнез Милош одликован од Султана.
Од тог времена настајаће нова певачка друштва која ће окупљати младе интелектуалце и раднике Војнотехничког завода.
Хор крагујевачких професора настао је 1839. године, а 1881. године Немац Фридрих Хофман, радник Војнотехничког завода, оснива певачко друштво „Шумадија“. То друштво може се сматрати и школом певања, јер су млади радници „способни за песму“ обучавани на посебним курсевима, пре него што би постали чланови хора.
Музичка школа у Крагујевцу основана је неколико година после Другог светског рата, тачније 19 августа 1948. године решењем Министарства просвете Народнe републије Србије број 49744. Иако се није могло претпоставити колико ће бити интересовање, на првом пријемном испиту пријавило се 405 кандидата од којих је пријемни испит положило 220. Први директор школе био је Миливоје Крстић који је после завршене Музичке академије у Београду дошао у Крагујевац са још три професора клавира и виолине.