Mesto:Babušnica
Adresa:Omladinskih brigada bb
PTT:18330
Opština:Babušnica
Telefon:010/385-026
Školska uprava:Niš
Školski okrug:Pirotski
Direktor:
Telefon direktora:
Telefon sekretara:
Tip škole:Gimnazija
Sajt:http://www.gimbab.edu.rs
Prvi e-mail:gimbab@ptt.rs
Drugi e-mail:
Facebook:

Mnogi su pokušali da opišu gimnaziju u Babušnici, ali nekako je sve to uvek na kraju bilo i previše idilično. Ako sadašnje đake pitate za impresije sigurno će sve to biti manje ukrašeno epitetima, ali ako za utiske pitate one koji odavno samo sanjaju školske klupe uverićete se da oni imaju samo lepe uspomene. Ovi prvi su uvereni da postoji i bolje a ovi drugi su samo nostalgični. Pa, kakva je ta gimnazija “Vuk Karadžić” uopšte?

U razvoju i reformi srednjeg školstva u Srbiji i Gimnazija “Vuk Karadžić“ u Babušnici transformisana je u Obrazovni centar školske 1976/77. godine. Obrazovni centar je imao niz zanimanja sa trećim i četvrtim stepenom obrazovanja: pravno-birotehnički smer, prirodno-tehnički smer, tekstilni, mašinski i gumarski smer.

Nova školska zgrada izgrađena 1982.godine. Deo enterijera su: bogata etnografska zbirka, umetničke slike, tapiserije, ukrasni predmeti u duborezu, makete škole i centra Babušnice, akvarijum, insektarijum i niz drugih predmeta i detalja. Nastava se odvija u šesnaest prostorija – klasičnih učionica, specijalizovanih učionica, kabineta i radionica. Posebno treba izdvojiti kabinete fizike, hemije, biologije kao i dva kabineta informatike i multimedijalni centar u sklopu bogate školske biblioteke.

Pri Gimnaziji je u funkciji i Dom učenika opremljen svim potrebnim sadržajima za svoje stanare. Pored lepo uređenih spavaona, koje mogu da prime 60 učenika,  Dom ima parno grejanje, kupatila, učionicu, prostoriju za kulturno-zabavni život stanara i druge prateće prostorije. Vaspitačima Doma je na raspolaganju lepo uređena kancelarija sa spavaonom a neposredan rad sa učenicima u Domu je 24 časa.

Direktor škole je Časlav Tasić rođen 29.06.1953.god. u Kambelevcu, opština Babušnica. Posle završene gimnazije u Babušnici upisao je Prirodno matematički fakultet u Beogradu gde je diplomirao 1978. god. i stekao zvanje diplomirani matematičar. Svoj radni vek započeo je u Gimnaziji „Vuk Karadžić“ u Babušnici gde i sada radi.

Pravnici, ekonomisti, lekari, ienjeri, profesori sa ovih prostora jesu to zahvaljujući i obrazovanju u srednjoj školi u Babušnici. Za višedecenijski uspešan rad škole zaslužni su profesori i ostali radnici škole. Za 51 godinu postojanja srednjeg školstva u Babušnici 230 ljudi je dalo i daje doprinos razvoju škole i obrazovanju mladih ljudi.