Место:Врњачка Бања
Адреса:Хероја Чајке 18
ПТТ:36210
Општина:Врњачка Бања
Телефон:036/611-379
Школска управа:Краљево
Школски округ:Рашки 1
Директор:Пејић Надица
Телефон директора:036 /616.510
Телефон секретара:
Тип школе:Гимназија
Сајт:http://www.gvb.edu.rs
Први e-mail:gimnazija_vb@ptt rs
Други e-mail:stodicdojna@gmail.com
Facebook:

logo-mali

Добродошли!
Између Врњачке и Липовачке реке, у централном делу Врњачке Бање, уздиже се Чајкино брдо, на коме се у некадашњој вили „Терапија“ налази једина гимназија у општини, која успешно постоји и ради већ деценијама. Основана на иницијативу грађана Врњачке Бање 1941. године, почела је са радом 17. новембра исте године по наставном плану прописаном од стране тадашњег Министарства просвете. Некадашња самоуправна гимназија, данас је општег типа са огледним одељењем информатичког смера и преко 460 ученика распоређених у 16 одељења. Током вишедеценијског рада, уз краткотрајан прекид, изнедрила је много успешних генерација и појединаца.

Толерантност, креативни рад и залагање, само су неки видови показатеља побољшања успеха и услова сопственог рада. Захваљујући донацији УСАИЂАЦДИ/ВОЦА и локалној заједници, проширен је и реновиран простор у коме се сада налазе библиотека и кабинет рачунарства и информатике. Школа је у сарадњи са локалном заједницом опремила мултимедијалну учионицу која се користи за област хемије, биологије и физике, у циљу примене теоријских знања. Чланство у УНЕСЦО школама од 2004. године, додатни је стимуланс за будућност. Специфичност школе се огледа, пре свега, у развоју нових програма, при чијој се реализацији користи богат природни ресурс, нпр. минералне воде у служби хемије и биологије, али и стручни ресурс захваљујући коме успешно раде радионице за израду лутака и луткарско позориште на бањској променади као и млади истраживачи на тлу археолошког налазишта Лађевци. Уз то, на адекватан начин, негује се култура говора и лепог изражавања, подстиче логичко и креативно мишљење; бодри, како тимски, тако и такмичарски дух; језичке и компјутерске радионице користе се као мостови који воде брже и лакше у свет будућности.

Са још десет школа на територији Србије, трудимо се да приближимо нове научно-информатичарске системе ученицима, све у циљу бољег запошљавања и веће проходности на, пре свега, факултетима који захтевају познавање рачунарске технологије и информатичког система. Наставни план и програм у овом огледном одељењу утврђени су правилником Министарства просвете, а основни циљ је увођење појачаног образовања из области рачунарства и информатике, где је посебан нагласак стављен на већу корелацију између наставних програма различитих предмета.