Mesto:Vrnjačka Banja
Adresa:Heroja Čajke 18
PTT:36210
Opština:Vrnjačka Banja
Telefon:036/611-379
Školska uprava:Kraljevo
Školski okrug:Raški 1
Direktor:Pejić Nadica
Telefon direktora:036 /616.510
Telefon sekretara:
Tip škole:Gimnazija
Sajt:http://www.gvb.edu.rs
Prvi e-mail:gimnazija_vb@ptt rs
Drugi e-mail:stodicdojna@gmail.com
Facebook:

logo-mali

Dobrodošli!
Između Vrnjačke i Lipovačke reke, u centralnom delu Vrnjačke Banje, uzdiže se Čajkino brdo, na kome se u nekadašnjoj vili „Terapija“ nalazi jedina gimnazija u opštini, koja uspešno postoji i radi već decenijama. Osnovana na inicijativu građana Vrnjačke Banje 1941. godine, počela je sa radom 17. novembra iste godine po nastavnom planu propisanom od strane tadašnjeg Ministarstva prosvete. Nekadašnja samoupravna gimnazija, danas je opšteg tipa sa oglednim odeljenjem informatičkog smera i preko 460 učenika raspoređenih u 16 odeljenja. Tokom višedecenijskog rada, uz kratkotrajan prekid, iznedrila je mnogo uspešnih generacija i pojedinaca.

Tolerantnost, kreativni rad i zalaganje, samo su neki vidovi pokazatelja poboljšanja uspeha i uslova sopstvenog rada. Zahvaljujući donaciji USAIĐACDI/VOCA i lokalnoj zajednici, proširen je i renoviran prostor u kome se sada nalaze biblioteka i kabinet računarstva i informatike. Škola je u saradnji sa lokalnom zajednicom opremila multimedijalnu učionicu koja se koristi za oblast hemije, biologije i fizike, u cilju primene teorijskih znanja. Članstvo u UNESCO školama od 2004. godine, dodatni je stimulans za budućnost. Specifičnost škole se ogleda, pre svega, u razvoju novih programa, pri čijoj se realizaciji koristi bogat prirodni resurs, npr. mineralne vode u službi hemije i biologije, ali i stručni resurs zahvaljujući kome uspešno rade radionice za izradu lutaka i lutkarsko pozorište na banjskoj promenadi kao i mladi istraživači na tlu arheološkog nalazišta Lađevci. Uz to, na adekvatan način, neguje se kultura govora i lepog izražavanja, podstiče logičko i kreativno mišljenje; bodri, kako timski, tako i takmičarski duh; jezičke i kompjuterske radionice koriste se kao mostovi koji vode brže i lakše u svet budućnosti.

Sa još deset škola na teritoriji Srbije, trudimo se da približimo nove naučno-informatičarske sisteme učenicima, sve u cilju boljeg zapošljavanja i veće prohodnosti na, pre svega, fakultetima koji zahtevaju poznavanje računarske tehnologije i informatičkog sistema. Nastavni plan i program u ovom oglednom odeljenju utvrđeni su pravilnikom Ministarstva prosvete, a osnovni cilj je uvođenje pojačanog obrazovanja iz oblasti računarstva i informatike, gde je poseban naglasak stavljen na veću korelaciju između nastavnih programa različitih predmeta.