Festival će biti otvoren predstavom Huga de Hofmanštala „Jederman” (koja se nalazi na festivalskom repertoaru od njegovog osnivanja) 27. jula, ali to nije jedina poslastica koja se od nalazi na zvaničnom programu. „Ouverture Spirituelle” je naslov novog festivalskog dela posvećenog duhovnoj muzici koji je započeo oratorijumom „Stvaranje sveta” Jozefa Hajdna u vokalnom izvođenju tenora Džejmsa Gilkrista, soprana Lusi Krou i solista Engleskog baroknog ansambla na engleskom jeziku, pod dirigentskom palicom ser Džona Eliota Gardinera. Tokom nedelju dana koliko „OuvertureSpirituelle” traje, na binama salcburških koncertnih dvorana će se smenjivati veliki izvođači klasične muzike: bariton Tomas Hemson, dirigenti Klaudio Abado, Zubin Mehta i Nikolaus Arnonkur, pijanisti Danijel Barenbojm, Rudolf Buhbinder…

Opersku sezonu otvorila je Mocartova „Čarobna frula” u režiji Jensa-Danijela Hercoga: jednu od najpopularnijih opera svih vremena, pod dirigentom Nikolasom Arnonkurom, izveo je na originalnim instrumentima iz Mocartovog doba bečki instrumentalni ansambl „Koncentus muzikus”. Takozvani drugi deo „Čarobne frule”, opera „Lavirint” (ili Borba sa elementima) nemačkog kompozitora Petera fon Vintera (1754–1825) sa libretom Emanuela Šikanedera koji u svom viđenju Sarastrove budućnosti na probu stavlja moral, nepokolebljivost i vernost, može da se pretvori u jedno od najprijatnijih festivalskih iznenađenja u rasprodatih sedam termina.

Festivalske kase su već u pretprodaji napunili oprobani operski hitovi Karmen(sa Anom Netrebko kao Mimi), „Arijadna na Naksosu”, „Boemi” i Hendlov„Tamerlano”(sa Plasidom Domingom). Uprkos vrlo lošoj kritici, koju je dobio posle premijernog izvođenja na Prolećnim festivalskim nedeljama, „Julije Cezar” Georga Fridriha Hendla sa operskim zvezdama Andreasom Šolom, Sesilijom Bartoli i Ane Sofi fon Oter, takođe je komercijalni hit festivala, kao i jedna od ređe izvođenih Mocartovih opera „Il re pastore” uglavnom zahvaljujući proslavljenom meksičkom tenoru Rolandu Viljasonu u ulozi Alesandra.

Interesantnu premijeru predstavlja nova produkcija opere „Vojnici” Bernda Alojza Cimermana (1918–1970), prema istoimenoj dramskoj komediji Jakoba Mihaela Rajnholda Lenca (1776), litvanskog pisca koga je Gete zvao velikim humanistom koji je u stanju da „raskrinka” ljudski ego. Cimerman je odbio da vidi Lencov komad kao komediju, oslanjajući se na tradiciju Bertolda Brehta i na ideju antimilitarizma po kome je najveća pretnja čovečanstvu atomska bomba. Dramaturgiju potpisuje Gec Lajneveber, a režiju vodi Alvis Hermanis.

Glumački deo festivala, takođe, ukazuje na novine. Prvi put u istoriji festivala, na sceni je predstava na engleskom jeziku (titlovana na nemački) – Ibzenov „Per Gint” u režiji britanske rediteljke Irine Bruk, ćerke filmskog i pozorišnog reditelja Pitera Bruka, u kojoj glumi internacionalni tim glumaca.