Јевгениј Кисин, славни руски пијаниста, отвориће 3. октобра нову концертну сезона у Коларчевој задужбини у Београду, у циклусу„Великани музичке сцене”.Комплети улазница пуштени у продају крајем августа распродати су за четири дана, а о томе које музичке звезде ћемо слушати и гледатина домаћој сцени, разговарали смо са Мирјаном Лазаревић, уредницом програма Центра за музику Коларчеве задужбине, која нам је рекла:

– Пред нама је 17. сезона „Великана музичке сцене”, ближимо се пунолетству и ускоро ћемо избројати и стоти концерт. После гостовања мегазвезде светског пијанизма Јевгенија Кисина у октобру, старог знанца наше публике, с поносом ћемо представити у децембру Зорана Тодоровића, тенора, који наступа у најзначајнијим светским оперским кућама. Са Гудачима Светог Ђорђа Тодоровић ће извести арије италијанских аутора. Биће то светска премијера оперске литературе у аранжману за мали гудачки оркестар, а уобичајено је иначе да се арије изводе уз клавир.

Како сазнајемо од наше саговорнице, за Дан Велике дворане Коларчеве задужбине, која ће прославити 82. рођендан 4. фебруара, наступиће сада већ традиционално тим поводом, трећи пут, виолиниста Немања Радуловић, који живи и ради у Паризу. Пратиће га Симфонијски оркестар РТС, под управом Бојана Суђића, а на програму су бисери виолинске литературе: Паганинијев концерт бр. 1 и Менделсонов концерт за виолину и оркестар.

– Премијерно 3. марта гостоваће Габријела Монтеро, занимљива пијанисткиња из групе музичара окупљених око Марте Аргерич. Рођена је у Венецуели, али је одрасла и школована се у Америци, издваја се концертима који максимално анимирају публику. У првом делу наступа Монтеро ће извести две сонате Роберта и Кларе Шуман, а у другом  ће импровизовати, тачније позиваће публику да отпева одређене фразе, а потом ће их одсвирати. За крај циклуса 16. марта Борис Березовски, руски пијаниста извешће композиције Рахмањинова, Равела и Дебисија.

Мирјана Лазаревић истиче да није лако у овим временима, због мањка пара, организовати овакав циклус концерата:

– Неизвесно је, али смо решили да без чврстих обећања, потенцијалних спонзора, помоћи државе и града ипак одржимо наш циклус, јер је велико интересовање наше публике. Публика нам верује, а Београду је неопходан овакав програм са врхунским музичарима. Надам се да ћемо наредне сезоне, кад славимо 18. рођендан, имати такође успешну сезону.

Б. Лијескић (Политика ONLINE)