Хармоникашки дуо Основне музичке школе „Корнелије Станковић“ из Бијељине био је најбољи међу камерним саставима у „А“ категорији, док је трио Основне музичке школе „Корнелије Станковић“ из Угљевика освојио прво мјесто у „Б“ категорији.

У оквиру дводневног фестивала, који је затворен синоћ, организовано је такмичење солиста на хармоници и камерних састава, а наступили су ученици основних и средњих музичких школа из Аустрије, Мађарске, Словеније, Хрватске, Србије, Црне Горе, Републике Српске и БиХ.

Лауреат фестивала у предкатегорији је Амар Ћосић из БиХ, у првој категорији Игор Димитријевић из Србије, другој Огњен Газдић из БиХ, трећој Ермин Пехлић из БиХ, четвртој Александар Ђурић из Србија и петој категорији Милица Мухадиновић из Црне Горе.

Идејни творац и организатора фестивала Славиша Перић изразио је увјерење да ће овај фестивал постати традиционална манифестација и да ће из године у годину окупљати све већи број учесника.

„Неизмјерно ми је задовољство што је Први међународни фестивал хармонике одржан у Грацу, граду који носи статус пријестонице европске културе“, рекао је Перић.

Он је истакао да ће организатори учинити све да овај фестивал из године у годину окупља врхунске умјетнике, педагоге, извођаче, ученике и љубитеље хармонике из свих крајева свијета.

„Трудићемо се да овај фестивал хармонике постане један од водећих у Европи и да додатно обогати културне садржаје овог града“, рекао је Перић.

У име Удружења умјетника „Артист“, суорганизатора фестивала, Перић се захвалио свима који су помогли да ова манифестација буде одржана и честитао такмичарима на постигнутим резултатима.

Организатори Првог међународног фестивала хармонике је Удружење умјетника „Артист“ и Основна музичка школа „Корнелије Станковић“, која има одјељења у Грацу, Угљевику и Бијељини.

Фестивал је отворио дугогодишњи функционер из области културе у Грацу Маркус Вајдахер, који је рекао да је веома поносан на овај фестивал.

У оквиру фестивала одржани су концерти и предавања, а на отварању је наступио камерни ансамбл Основне музичке школе „Корнелије Станковић“ из Угљевика, који су лауреати многобројних европских такмичења.

У концертном дијелу програма наступили су ансамбли штајерске хармонике „Конигсеко“ из Аустрије.