Harmonikaški duo Osnovne muzičke škole „Kornelije Stanković“ iz Bijeljine bio je najbolji među kamernim sastavima u „A“ kategoriji, dok je trio Osnovne muzičke škole „Kornelije Stanković“ iz Ugljevika osvojio prvo mjesto u „B“ kategoriji.

U okviru dvodnevnog festivala, koji je zatvoren sinoć, organizovano je takmičenje solista na harmonici i kamernih sastava, a nastupili su učenici osnovnih i srednjih muzičkih škola iz Austrije, Mađarske, Slovenije, Hrvatske, Srbije, Crne Gore, Republike Srpske i BiH.

Laureat festivala u predkategoriji je Amar Ćosić iz BiH, u prvoj kategoriji Igor Dimitrijević iz Srbije, drugoj Ognjen Gazdić iz BiH, trećoj Ermin Pehlić iz BiH, četvrtoj Aleksandar Đurić iz Srbija i petoj kategoriji Milica Muhadinović iz Crne Gore.

Idejni tvorac i organizatora festivala Slaviša Perić izrazio je uvjerenje da će ovaj festival postati tradicionalna manifestacija i da će iz godine u godinu okupljati sve veći broj učesnika.

„Neizmjerno mi je zadovoljstvo što je Prvi međunarodni festival harmonike održan u Gracu, gradu koji nosi status prijestonice evropske kulture“, rekao je Perić.

On je istakao da će organizatori učiniti sve da ovaj festival iz godine u godinu okuplja vrhunske umjetnike, pedagoge, izvođače, učenike i ljubitelje harmonike iz svih krajeva svijeta.

„Trudićemo se da ovaj festival harmonike postane jedan od vodećih u Evropi i da dodatno obogati kulturne sadržaje ovog grada“, rekao je Perić.

U ime Udruženja umjetnika „Artist“, suorganizatora festivala, Perić se zahvalio svima koji su pomogli da ova manifestacija bude održana i čestitao takmičarima na postignutim rezultatima.

Organizatori Prvog međunarodnog festivala harmonike je Udruženje umjetnika „Artist“ i Osnovna muzička škola „Kornelije Stanković“, koja ima odjeljenja u Gracu, Ugljeviku i Bijeljini.

Festival je otvorio dugogodišnji funkcioner iz oblasti kulture u Gracu Markus Vajdaher, koji je rekao da je veoma ponosan na ovaj festival.

U okviru festivala održani su koncerti i predavanja, a na otvaranju je nastupio kamerni ansambl Osnovne muzičke škole „Kornelije Stanković“ iz Ugljevika, koji su laureati mnogobrojnih evropskih takmičenja.

U koncertnom dijelu programa nastupili su ansambli štajerske harmonike „Konigseko“ iz Austrije.