Ovako su „Bajićevi slavuji“ opisali gostovanje „Evangelischer  Jugendchor“ Borheim iz Nemačke i četiri dana internacionalnog druženja.

Ovo je bila uzvratna poseta: prošle godine su na Mladi iz Borhajma bili domaćini, kada su Slavuji učestvovali na međunarodnom festivalu “Jugendchore in bewegung“ (Mladi horovi u pokretu) u Bonu u organizaciji Europa Cantat. Tada je zajedniči nastup na jednom od koncerta ova dva hora okarakterisan kao: pravi primer i razlog zašto postoji Europa Cantat!

Ove godine smo bez ikakvog festivalskog povoda pozvali prijatelje na druženje i zajedničko muziciranje. Bili su nam gosti od 23. do 26. maja.

Prvo veče smo im priredili svirku dobrodošlice u Routu 66 sa orkestrom gitara „Kreativnog M kutka“, sutradan smo imali zajednički koncert u Dečjoj bolnici. U gimnaziji „Jovan Jovanović Zmaj“ poslednje veče priredili smo publici pravi praznik za oči i uši: „Pevaj – da te ceo svet razume“, simboličan je naslov koncrta koji je ispunio srca osmesima i izvođače i publiku. Jezik muzike ne poznaje granice. Kada se to uzdruži sa mladošću, osmesima i dobrom voljom… već ugovaramo nova druženja i sastanke za narednu godinu… možda na Europi Cantat 2015. u Pečuju?

Uz vojvođanske specijalitete, gostoprimljivost upotpunjenu istorijsko-kulturološkom edukacijom o Novom Sadu, Vojvodini i Srbiji prijatelji iz Bornhajma su ispraćeni suzama koje obećavaju dugačka prijateljstva. Bajićevi slavuji su se pokazali kao dobri domaćini i kao pravi poznavaoci svog kulturnog nasleđa.