Više o kulturnoj manifestaciji….
Akcija RTS-a i udruženja „Školama u pohode“ iz Beograda već dugi niz godina organizuje kulturne manifestacije u čast srpskih pisaca pesnika i njihovih jubileja. Do sada su nizom aktivnosti u brojnim školama u našoj zemlji, kao i u Republici Srpskoj, Crnoj Gori, Austriji, Nemačkoj, Rusiji, Francuskoj i drugim zemljama u kojima živi naša dijaspora, obeležili jubileje u čast Desanke Maksimović, Branka Ćopića, Branka Miljkovića, Duška Radovića, Nikole Tesle i, nekoliko puta, Miroslava Mike Antića. Plemenita misija ovog udruženja i njihov glavni cilj jeste predstavljanje, unapređenje i zaštita kulturne baštine, kao i podsticanje mladih na razumevanje značaja i negovanje kulture.
Članovi Udruženja su eminentni srpski kulturni stvaraoci: Ljubivoje Tadić, Ljubivoje Ršumović, Pero Zubac, Radomir Andrić, Goran Lazović i drugi, a počasni član je E. A. Jevtušenko. Ovo udruženje je poklonilo školskim bibliotekama na hiljade knjiga sarađujući sa Prvim programom Radio Beograda u akciji „Knjiga solidarnosti“, predložilo je brojne učitelje, nastavnike i direktore za nagradu „Najdraži učitelj“, a za svoj rad je već ovenčano brojnim priznanjima, od Plakete Udruženja književnika Srbije do Zlatne medalje „Sergej Jesenjin“ koja je Udruženju pripala za objavljivanje poetskih knjiga „Kad porastem biću dete“ i „Suze su znoj od oka“ koja je nastavak čuvene knjige „Olovka piše srcem“, a sačinjena je od dečjih smislenica i mudrosti.
Bila je to lepa prilika da škola obogati program i plano kulturnih aktivnosti, da u godišnjem planu unapredi plan saradnje sa partnerima iz zajednice, plan marketinga i plan stručnog usavršavanja nastavnika, a sve u interesu đaka i obrazovno-vaspitne prakse, odnosno zaštite najviših nacionalnih kulturnih vrednosti.