Сутрашњим наступима (пон. 28. 10) Виџеја Ајера и Жулија Ресендеа у Дому омладине биће затворен 29. Београдски џез фестивал. Ресенде, пијаниста и композитор, још са деби албумом освојио је критичаре, који су тада оценили да представља будућност џеза у Португалији.

Нови, четврти албум, посвећен фадо диви Амалији Родригез, представиће у Београду, уз специјалну гошћу, певачицу Марију Жоао, коју многи називају златним гласом Португалије. Обоје су већ гостовали на Београдском џез фестивалу. Жулио Ресенде у разговору за наш лист истиче да је било дивно свирати у српској престоници пре две године:

– Обожавам ваш фестивал! Концерт ћу посветити новој плочи „Amalia por Julio Resende”, а биће ту и Марија Жоао, једна од најбољих певачица на свету. Сарађујемо од пројекта „Ogre” у коме смо укрстили џез и електронику. Почаствован сам што наступам са Маријом и надам се да ће публика уживати једнако као што ја уживам на сцени са њом. Путоваћемо кроз посебне португалске песме. На тај начин одајемо почаст нашој музици.

Концерт носи назив „Fado and Further”, а Ресенде каже да стављају акценат на корене као „средство” које сваком човеку омогућава да се храни, расте, размишља…

– Без корена не бисте имали тло на коме можете да се развијате. Поштујем своје наслеђе, а моји избори су сасвим лични и жеља ми је да идем даље… Фадо се тако спаја са мојом имагинацијом.

Жулио Ресенде, поред музичког образовања, дипломирао је и филозофију, па се намеће питање како се слажу филозофија и музика.

– Професионално, ја сам пијаниста, али као људско биће мислим да не бих могао да стварам музику без дубоког размишљања о томе „шта радим”, „шта је то у животу што омогућава музику у мени”, „какву душу носи нека песма или импровизација”, „какво значење носи свака нота”… Чини ми се да симболизујем обе стране новчића.

Усавршавао се у Паризу и Америци. Прича да је Париз прелеп град, пун живота, са богатом културном сценом:

– Као двадесетдвогодишњем младићу било ми је важно да упијам живахност, пулсирајући начин живота и све те узбудљиве форме уметности. А, Америка је колевка џеза, тако да је било веома битно отићи и тамо и нахранити се коренима музике коју волим.

Нови албум посвећен је Амалији Родригез, најпризнатијој португалској певачици у свету. Ресенде појашњава да је осећао потребу да представи своје виђење музичког наслеђа краљице фада:

– У последњих шест година био сам уплетен у фадо у много дубљем смислу, слушајући и свирајући га компулзивно. Зато сам наметнуо задатак да направим најличнију соло плочу, а соло на португалском значи тло, срце, земља… Изводити фадо на клавиру је нешто што досад вероватно нико није радио. Тешко је наћи клавирски начин којим би се могло прићи фаду, што је и био највећи изазов

Ј. Копривица