Mesto:Novi Kneževac
Adresa:Kralja Petra I Karađorđevića 15
PTT:23330
Opština:Novi Kneževac
Telefon:023/082-679
Školska uprava:Zrenjanin
Školski okrug:Severnobanatski
Direktor:Aleksandra Neckov
Telefon direktora:023 082679
Telefon sekretara:023 082679
Tip škole:Osnovna muzička škola
Sajt:http://www.muzsknk.edu.rs/
Prvi e-mail:muzickaskolank@mts.rs
Drugi e-mail:aleksandraneckov@yahoo.com
Facebook:https://www.facebook.com/muzickaskola.knezevac?_rdc=1&_rdr

Istorija i slika škole

Osnovna muzička škola u Novom Kneževcu osnovna je odlukom vlade RS 1997. godine, a do tada je svoju delatnost obavljala u sklopu Kulturno – obrazovnog centra u Novom Kneževcu. Sedište škole je u ulici Kralja Petra 1 Karađorđevića 15. Škola poseduje objekat sa osam učionica, koncertnom salom i propratnim prostorijama, kao i uređenim i ograđenim dvorištem sa letnjom pozornicom za odvijanje manifestacija u tom periodu. Smeštena je u predivnom prirodnom okruženju, u neposrednoj blizini reke Tise i velikog parka koji je pod zaštitom države. Takođe, u neposrednoj blizini škole nalazi se Osnovna škola „Jovan Jovanović Zmaj“, Predškolska ustanova „Srećno dete“, Gimnazija i Srednja škola „Dositej Obradović“ te tako zajedno sve navedene obrazovno – vaspitne institucije čine školski centar Novog Kneževca.

U neposrednoj blizini je i Narodna biblioteka „Branislav Nušić“ kao i Centar za socijalni rad sa kojima škola ostvaruje uspešnu saradnju. Osnovnu muzičku školu pohađa 15% ukupne đačke populacije opštine Novi Kneževac, uključujući i decu iz nasenjenih mesta: Đala, Srpski Krstur, Banatsko Aranđelovo, Siget, Majdan i Podlokanj. U našoj školi nastava se odvija dvojezično – na srpskom i mađarskom jeziku, te se neguju vrednosti kojima se učenici podstiču da upoznaju kulturu i običaje nacionalnosti sa kojom žive u istom mestu. Škola svojim aktivnostima pruža mogućnost da svaki učenik ispuni svoja interesovanja, potrebe i da bude uspešan. Podstiče se kreativnost učenika i nastavnika. Uspeh svakog pojedinca prihvađen je i promovisan kao lični uspeh, uspeh škole i sredine. Učenici Osnovne muzičke škole u Novom Kneževcu prisutni su ne samo u takmičarskim disciplinama raznovrsnih smotri, susreta, takmičenja i festivala, već su i sastavni deo muzičkog života svoje sredine.

Specifičnost naše škole ogleda se u tome da smo jedina muzička škola na teritoriji opštine Novi Kneževac, koja pruža osnovno muzičko obrazovanje, kroz individualni i grupni rad sa učenicima. Osposobljavamo učenike za bavljenje muzikom na nivou osnovnoškolskog znanja i za nastavak školovanja u srednjoj muzičkoj školi. Mi smo Škola koja kod učenika neguje, podstiče, razvija i oblikuje sposobnost procene estetskih i kulturnih vrednosti.