Opštinski odbor Saveza potomaka ratnika 1912-1920. godine odlučio je da grad Leskovac podigne spomen-obeležje Ahmedu Ademoviću, poznatom po tome što je 24. oktobra 1912. godine u jeku Kumanovske bitke neopaženo prešao na tursku stranu i odsvirao povlačenje. Zatim se ponovo vratio na srpsku stranu i trubom dao znak za juriš što je dovelo do pobede naše vojske.

Predsednik opštinskog Saveza potomaka ratnika 1912-1920. godine Živojin Tasić, ocenjuje da je Ahmed odigrao ključnu ulogu u Kumanovskoj bici i da je došlo vreme da mu se grad i potomci oduže.

– Velika pobeda srpske vojske nad Turcima u Kumanovskoj bici bila je na neki način kompenzacija za poraze na Kosovu. Zbog toga je Opštinski odbor Saveza potomaka ratnika 1912-1920. godine odlučio da se slavnom trubaču, koji je preokrenuo tok bitke u našu korist podigne spomenik. Postoje tri mogućnosti da se ovekoveči Ahmedovo ime: da grad podigne spomenik, zatim da se postavi samo spomen-ploča ili da se neka ulica u gradu nazove njegovim imenom. Naš predlog je da to ipak bude spomenik – kaže Tasić.

Sećanje na ovog slavnog trubača u Leskovcu čuvaju samo njegovi potomci i oni koje zanima naša prošlost. Istoričar Dobrosav Turović sa Nebojšom Ivanovićem u knjizi „Leskovac i leskovački kraj od 1915. do 1918. godine“ detaljno opisuje period Balkanskih ratova.

– Ahmed Ademović, za podvig u Kumanovskoj bici dobio je Karađorđevu zvezdu. Taj podvig se pominje na mnogim vojnim akademijama. Srpska vojska je nanela Turcima poraz i otvorila put za nadiranje dolinom Vardara. Posle Kumanovske bitke Turci su konačno proterani sa Balkana – priča Turović.

Ahmed je svoje odličje nosio do kraja života, a nije ga skidao ni tokom Drugog svetskog rata. Nemci su u vreme okupacije 3. decembra 1941. godine streljali dvojicu njegovih sinova Redžu i Ramu. Poslednje godine života Ahmed je proveo u bedi i nemaštini u kućerku svog unuka Fadila. Umro je decembra 1965. godine, u 92. godini.

Pored Ahmeda Ademovića, zlatnu Karađorđevu zvezdu sa mačevima dobila su još dvojica trubača iz leskovačkog kraja. Jednu je dobio kaplar Amet Ide Ametović, bombaš srpske vojske i Rustem Sejdić iz Bojnika, pradeda poznatog trubača Fejata Sejdića.  

(B. I., Press)