Mesto:Beograd
Adresa:Lješka 47
PTT:11030
Opština:Čukarica
Telefon:011/355-5151
Školska uprava:Beograd
Školski okrug:Grad Beograd
Direktor:
Telefon direktora:
Telefon sekretara:
Tip škole:Gimnazija
Sajt:http://www.trinaestabggim.edu.rs
Prvi e-mail:trinaestbggim@sezampro.rs
Drugi e-mail:
Facebook:

Наша школа је основана 1941. године за време окупације у склопу основне школе Јосиф Панчић. После ослобођења Београда школа добија назив Друга мешовита гимназија, а 1953. године први пут добија садашњи назив Тринаеста београдска гимназија. Ипак , 1981. године преименована је у школу за усмерено образовање и васпитање „Београдски батаљон“. Године 1990. враћен јој је поново назив који и данас носи.

Зграда школе подигнута је тек 1964. године. У међувремену настава се одвијала на различитим локацијама, међу којима су и зграде основне школе „Ђорђе Крстић“ и Хемијско-прехрамбене школе. Награду „Доситеј Обрадовић“, за укупне постигнуте резултате у образовању, школа је добила 1981. године. Високе домете ученици потврђују освојеним многобројним наградама на републичким, савезним и међународним такмичењима.

Спортско школско друштво „Бановац“ и његови чланови добили су : Октобарске награде Града Београда (9 екипа и 35 појединаца), Мајске награде Србије (2 екипе и 10 појединаца), прву награду Атлетског савеза Србије. Атлетичари школе били су 5 пута прваци Србије, 3 пута прваци Југославије, а на омладинској Олимпијади у Букурешту освојили су 5 златних, 3 сребрне и 4 броане медаље, а Бошко Радовановић проглашен је за најбољег атлетичара игара.

Ученици фото-аматери 13 пута су били најбољи у Србији и Југославији. Фото секција и њени чланови добили су 11 Октобарских награда Града Београда, 2 Мајске награде и 4 награде „Борис Кидрич“ технике Југославије.

Жеља нам је да нам се јаве наши драги ученици и са нама поделе сећања i uspomene koje ih vezuju za XIII beogradsku gimnaziju, pokazujući na taj način „nekim novim klincima“, da prave vrednosti ne prolaze. Stoga citiramo Lazara Radovanovića, autora knjige „Monografija beogradskih gimnazija“: „Dani koji dolaze donose neke nove klince, dostojne nastavljače tradicije Trinaeste.“