Mesto:Savski venac
Adresa:Petra Čajkovskog 2
PTT:11000
Opština:Savski venac
Telefon:2650754
Školska uprava:Beograd
Školski okrug:Grad Beograd
Direktor:
Telefon direktora:
Telefon sekretara:
Tip škole:Specijalna škola
Sajt:https://www.sportskagimnazija.edu.rs
Prvi e-mail:sportskagimnazija@yahoo.com
Drugi e-mail:SEKRETAR@SPORTGIM.MYCPANEL.RS
Facebook:

Спортска гимназија је са радом почела у септембру 2002. године. Школску 2002/2003. годину настава се одвијала у 2 објекта, и то у згради бивше XИ београдске гимназије и у згради у улици Петра Чајковског 2а. Те 2002. године уписано је 6 одељења у први разред и то 4 одељења друштвено језичког смера и 2 одељења природно математичког смера.  Школске 2012/2013. године Спортска гимназија има 24 одељења општег смера, са 765 ученика од чега је у први разред уписано 7 одељења, у други 5 одељења, у трећи и четврти по 6 одељења. Радимо у згради у улици Петра Чајковског 2 и зграду делимо са Војном гимназијом. Ученици су спортисти. Тренирају различите спортове – кошарку, одбојку, фудбал, рукомет, ватерполо, атлетику, скијање, карате, џудо, јахање, плес,…. Велики број ученика су репрезентативци за своје годиште. Спортску гимназију су завршили многи истакнути спортисти и репрезентативци: Иван Раденковић, Лука Богдановић, Иван Паунић, Никола Копривица, Лука Рујевић, Филип Филиповић, Стефан Митровић, Ивана Нешовић, Нађа Нинковић, Марија Ракић, Стефан Синовец, Ива Роглић, Александар Кировски, Јован Поповић, Виктор Троицки, Игор Луцић, Александар Атанасијевић, Кристина Георгијев, Андреа Арсовић, Јована Вукоје, Наташа Шеварика, Филип Ђорђевић, Маја Миљковић, Ненад Срећковић, Душан Драговић, Нина Богићевић…

 

У част Светомира Ђукића – Дан Спортске гимназије

Име Светомира Ђукића живи дуже од 100 година, а Спортска гимназија га слави сваког 29. маја као Дан школе. Овај генерал и свестрани спортиста је прави пример ученицима – спортистима како су знање и спорт у нераскидивој вези и како су успеси неретко о острани.

Светомир Ђукић је рођен 29. маја 1882. Године у селу Ражани код Косјерића. Гимназију је завршио у Београду, а Војну академију у Нишу. Као кадет Војне академије Светомир Ђукић је био велики спортиста – стрелац, мачевалац, пливач, тркач, гимнастичар, веслач, скакач и бициклиста. Ђукић је оснивач и певи директор Спортског олимпијског клуба који је основан 23. фебруара 1910. године. На Петим летњим олимпијским играма, које су се одржале у Стокхолму 1912. године Светомир Ђукић је био на челу олимпијске селекције Краљевине Србије, а до 1948. је био члан Конгреса Међународног олимпијског комитета. Предводио је југословенске спортисте који су учествовали на Олимписким играма у Анверсу 1920, Паризу 1924, Амстердаму 1928. и Берлину 1936. године.

Као успомена на лик и дело Светомира Ђукића отворена је у Косјерићу ”Олимпијска соба” у којој су изложени олимпијски трофеји и експонати. Ученици – спортисти следе пут Светомира Ђукића, Олимпијску заставу донели су 2010/2011.  школске године, а неки ученици се спремају за Олимпијске игре 2012. у Лондону (Андеа Арсовић – стрљаштво, Јован Поповић – веслање).