Mesto:Kragujevac
Adresa:Đure Pucara Starog 2
PTT:34000
Opština:Kragujevac
Telefon:034/341-398
Školska uprava:Kragujevac
Školski okrug:Šumadijski
Direktor:
Telefon direktora:
Telefon sekretara:
Tip škole:Gimnazija
Sajt:http://www.drugagimnazija.edu.rs
Prvi e-mail:prvagimnazijakg@yahoo.com
Drugi e-mail:
Facebook:
 

           Прва крагујевацка гимназија је најстарија гимназија у Србији. Основана је 1833. године. Када је прва генерација уценика заврсила гимназију основан је Лицеј као виса скола, да би гимназијалци могли да наставе сколовање. Касније се оснива висока скола из које настаје Београдски универзитет. Дакле, Прва крагујевацка гимназија представља клицу образовног система у Србији. У овој сколи је у току њене дуге традиције стицао знање велики број познатих људи у науци и уметности. Велики број политицара, дрзавника и војсковођа су били ђаци или професори Прве крагујевацке гимназије. У току свог постојања скола је делила судбину народа Србије. 

 Велики број ђака и професора стрељан је 21. октобра 1941. године. Стрељање је изврсила Немацка окупаторска војска. Тај дан се сваке године обелезава манифестацијом “Велики сколски цас” у Сумарицама код споменика стрељаним ђацима. Том догађају је посвецен велики број песама, поема, прозних дела, сецања, а најпознатија је поема  “Крвава бајка” цији је аутор Десанка Максимовиц. 21. октобар је Дан сколе Прве крагујевацке гимназије.

      Од 1887. године скола је сместена у зграду у којој се и сада налази. Пројекат је урађен у Бецу, а изградња је трајала од 1884. до 1888. год. Столарија је јос увек из тог периода, а изграђена је у једној бецкој столарској радионици. Зграда је под заститом дрзаве као културно историјски споменик.

 

      Скола сада има око 1480 уценика и око 100 професора. Највисе уценика је природно-математицког смера, затим друствено-језицког смера и мањи број талентованих уценика за математику, који уце по програму Математицке гимназије у Београду. Од зивих страних језика у сколи је организована настава из енглеског, француског, немацког и руског језика. Уколико бисмо успели да покријемо финанијске троскове радо бисмо сарађивали са гимназијама у којима се настава изводи на неком од наведених језика.

      Наси уценици уцествују на такмицењима у знању из свих наставних предмета и ту постизу веома добре резултате. Велики број уценика осваја награде на републицком и савезном нивоу а неки уценици су цествовали у екипама које су представљале насу земљу на интернационалним такмицењима.

            Вецина насих ђака су успесни студенти на домацим факултетима, а неки и на страним где студирају захваљуци стипендијама које су добили. 

            Планови ове гимназије су да сталним подизањем струцних квалитета професора и њихове мотивације унапреди квалитет наставе и својим ђацима омогуци образовно-васпитни процес на високом нивоу. Циљ нам је да сарађујуци са другим гимназијама у земљи и иностранству, размењујуци искуства доведемо васпитно-образовни процес до оптималног нивоа у коме би уценици могли да реализују своје могуцности и да се мотивису за даље сколовање.

              Поносеци се својом традицијом, обавеза ове сколе је да углед који је стицала преко генерација својих ђака и професора, цува и подизе, сколујуци будуце интелектуалце.

 

 

Завицајна библиотека Прве крагујевацке гимназије      

 

       7.октобра 1983. године,у просторијама Прве крагујевацке гимназије, др Петар Марковиц, професор Универзитета отворио је завицајну библиотеку насе сколе.Тиме је остварена идеја, стара неколико деценија да се прикупљају књиге које су написали ђаци и професори ове сколе.

  Фонд завицајне библиотеке цине писани радови уценика Прве гимназије:

  • науцни радови;

  • докторске дисертације;

  • универзитетски и средњосколски уџбеници

  • споменице;

  • романи;

  • збирке песама;

  • дела која обрађују разне области насег културног,историјског,друственог и економског развоја.

        Наука не зна за границе, а наса библиотека је наука из свих области зивота и  зивљења. Она је југословенска,европска и светска.Као таква обезбеђује корисницима сазнања из разних области зивота и рада људи,подстице и развија ствараластво младих.

  Фонд првенствено користи уценицима ИВ разреда насе сколе за израду матурских радова.