Mesto:Beograd
Adresa:Cetinjska 5-7
PTT:11000
Opština:Stari grad
Telefon:011/337-3488
Školska uprava:Beograd
Školski okrug:Grad Beograd
Direktor:Milibor Saković
Telefon direktora:011-3373-488
Telefon sekretara:
Tip škole:Srednja škola
Sajt:http://www.prvaekonomska.edu.rs
Prvi e-mail:direktor@prvaekonomska.edu.rs
Drugi e-mail:sekretarijat@prvaekonomska.edu.rs
Facebook:

Škola ima tradiciju dugu više od 125 godina i jedna je od elitnih škola koja ima zasluženi ugled, na šta su ponosni učenici, roditelji i profesori. Visok rejting škole je stican godinama dobrom organizacijom i kvalitetom nastave, uz negovanje svih tradicionalnih vrednosti koje ova renomirana škola ima, ali i praćenjem savremenih tokova u nastavi, primenom aktivnih metoda, učešćem u reformi ekonomske struke itd. Nalazi se u samom centru Beograda.

Otvorena je za saradnju sa drugim institucijama. Značajna i dugoročna saradnja ostvarena je sa Ekonomskim fakultetom, Ekonomskim institutom, Savezom računovođa i revizora Srbije, Privrednim savetnikom, bankama, preduzećima, Narodim pozorištem i drugim kulturnim institucijama, Crvenim krstom Beograda, Opštinom Stari grad, Gradskim sekretarijatom za obrazovanje i dr.

U školi je dobra, radna atmosfera. Podrška učenicima se odvija poštujući zakone i prava učenika. Većina profesora ima dobar pristup učenicima. Odnosi među kolegama su korektni uz međusobno uvažavanje i poštovanje. Neguje se solidarnost, tolerancija među učenicima, pravičnost i takmičarski duh uz poštovanje ličnosti i uvažavanje svih različitosti. Nastava u Školi je dobro organizovana, uz mogućnost korišćenja novih tehnologija i postupnu primenu savremenih metoda rada. Kriterijumi rada i evaluacije su veoma visoki. Učenicima se pružaju kvalitetna znanja, kako stručna, tako i opšte-obrazovna. Uz veliko angažovanje učenika i profesora, učenici se osposobljavaju za kvalitetan samostalni i timski rad.

Osim redovne nastave, bogata je i vannastavna aktivnost. Ostvarena je saradnja sa privrednim i vanprivrednim organizacijama u funkciji nastave. Učenici učestvuju u radu velikog broja sekcija (preko 10) gde zadovoljavaju svoje sportske, obrazovne i kulturne potrebe i navike. Redovno se organizuju ekonomske tribine. Učenici zajedno sa sojim profesorima uređuju školske novine. Takođe, škola je uvela i virtuelnu banku gde učenici simuliraju rad u banci.

Možemo istaći izuzetno uspešnu saradnju sa roditeljima. Savet roditelja ima značajnu ulogu u razvoju škole. Uz finansijsku podršku roditelja uvedeno je obezbeđenje učenika, video nadzor, razglasna stanica, štampani materijal za nastavu i drugi vidovi investiranja u cilju kvalitetnijih uslova za rad.

Učenici naše škole pokazuju značajan uspeh na brojnim takmičenjima opštinskog, gradskog i republičkog nivoa. Oblasti takimčenja: srpski jezik i književnost, matematika, sportske discipline (rukomet, košarka, kros) kao i pri upisu na više škole i fakultete.

U školi radi veliki broj kompetentnih profesora, od kojih su jedan broj i autori i receenti udžbenika. Profesori naše škole su i autori programa-kurikuluma za novi ogledni obrazovni profil-bankarski službenik.

Mnogo pažnje posvećuje se urednosti i čistoći školskog prostora. Učenici, roditelji i profesori ističu da se mnogo vodi računa o održavanju škole, njenoj urednosti i čistoći i oplemenjivanju školskog prostora. Značajan napor i sredstva se izdvajaju kako bi škola bila uredna i čista. Školski prostor je renoviran tokom poslednje dve godine. Rad pomoćno-tehničkog osoblja je na visokom nivou.

Rukovodstvo škole je, po proceni svih interesnih grupa za njen razvoj, na veoma visokom profesionalnom nivou. Razvija se poverenje, uvažavanje različitih mišljenja. Postavljaju se jasni i precizni zahtevi koji doprinose efektivnosti rada škole. Ističe se dobra organizacija nastave i drugih aktivnosti, rada profesora, podsticanje učenika i zaposlenih na profesionalan odnos prema radu. Usmerava se i usklađuje veoma uspešno rad stručnih organa škole, promoviše i podstiče timski rad. Takođe se mnogo radi na daljoj afirmaciji i ugledu škole.

Škola je na zadovoljavajući način opremljena modernim nastavnim sredstvima koja su na raspolaganju profesorima i učenicima, kako u učionicama, tako i u kabinetima, fiskulturnoj sali itd. Svake godine ulažu se napori da se škola održava, oprema i renovira..

Bezbednost učenika je na visokom nivou. Kao što je već navedeno, roditelji finansiraju profesionalno obezbeđenje učenika. Uveden je i video nadzor tako da angažovano osoblje na visoko profesionalnom nivu obavlja aktivnosti obezbeđenja uz kontinuiranu saradnju sa zaposlenima.Uvedene su i obavezne identifikacione kartice za učenike.