Mesto:Stubline
Adresa:Valjevski put bb
PTT:11507
Opština:Obrenovac
Telefon:011/879-1303
Školska uprava:Beograd
Školski okrug:Grad Beograd
Direktor:
Telefon direktora:
Telefon sekretara:
Tip škole:Osnovna škola
Sajt:https://sr-rs.facebook.com/pages/Osnovna-kola-ivojin-Peri/107393785979960
Prvi e-mail:oszivojinperic@gmail.com
Drugi e-mail:
Facebook:
Osnovna škola "Živojin Perić" Stubline
Na regionalnom putu Beograd–Valjevo, u selu Stubline, udaljenom 40 km od Beograda, nalazi se Osnovna škola „Živojin Perić“.

Školu pohađaju učenici iz nekoliko sela koja se nalaze na teritorijama opština Obrenovac i Ub.

Škola je osnovana daleke 1871. godine. Školsku zgradu tada su činile dve učionice i dva hodnika. U jednoj učionici bio je stan prvog stublinskog učitelja Svetozara Stojadinovića. Kako se broj dece uvećavao, u selo su pristizali i novi učitelji. Za potrebe njihovog stanovanja, 1892. godine sazidani su učiteljski stanovi.

Zvanje i položaj upravitelja škole u Srbiji je ustanovljeno 1901. godine. Tako je i škola u Stublinama dobila svog prvog upravitelja – Jovana Jankovića.

Jak zemljotres, u martu 1922. godine, prilično je oštetio školsku zgradu. Zidanje nove zgrade, ako se uzmu u obzir nagoveštaji zidanja, pripreme i samo izvođenje radova, trajalo je od 1926. do 1930. godine. Nova škola, sa tri učionice, kancelarijom, hodnikom i prostorijom za poslugu, završena je u martu 1930. godine.

Raspored prostorija školske zgrade iz 1930.

Raspored prostorija školske zgrade iz 1930.

Posle Drugog svetskog rata, škola dobija naziv „ Bratstvo–jedinstvo “, a 1971. godine, na stogodišnjicu postojanja, proširuje se novim, modernim objektom i fiskulturnom salom. Taj izgled škola ima i danas.

Od 2002. godine škola sa ponosom nosi ime Živojina Perića. Profesor Živojin Perić jedan je od najvećih naučnika iznedrenih u Srbiji. Rođen je u Stublinama 1868. godine. Posle školovanja u rodnom mestu, Obrenovcu, Valjevu i Beogradu odlazi na Sorbonu gde za tri godine, sa odličnim uspehom, završava Pravni fakultet. Po povratku u Srbiju bio je 40 godina profesor na Pravnom fakultetu u Beogradu, a na mestu dekana istog fakulteta proveo je devet godina. Objavio je preko 600 naučnih radova na više svetskih jezika i bio član Srpske i Francuske akademije nauka i počasni doktor mnogih naučnih društava u Evropi. Bio je i politički aktivan, naročito kao narodni poslanik.

Deca stublinske škole imaju puno razloga za radost i ponos što njihova škola nosi ime velikana. Ime profesora Živojina Perića biće im nepresušna inspiracija za sticanje novih znanja i pravih vrednosti.

Danas, u ukupno 28 odeljenja, nastavu pohađa 541 učenik. Pored matične škole u Stublinama, škola ima i tri izdvojena odeljenja u okolnim selima: Trstenici, Piromanu i Velikom Polju. U matičnoj školi nastava se izvodi od 1. do 8. razreda, a u područnim odeljenjima od 1. do 4. razreda. Zbog udaljenosti škole od mesta stanovanja, za učenike je organizovan svakodnevni prevoz đačkim autobusima.

Nastavni i vannastavni rad sa decom obavlja 15 učitelja i 35 nastavnika predmetne nastave.

Nastava u matičnoj školi se odvija u 23 učionice. Prema Razvojnom planu iz školske 2010/2011. god. kabinetski se realizuje nastava iz svih predmeta. Bolji materijalni uslovi omogućili bi uspešniju realizaciju kabinetske nastave. Škola je 2010/2011. god. opremljena jednim informatičkim kabinetom u okviru projekta „Digitalna škola“, a dobili smo na korišćenje 3 laptopa i 3 projektora. Savremenom pristupu nastavi doprinosi opremljena multimedijalna učionica u kojoj učenici imaju priliku da stiču nova znanja pomoću kompjutera i video – bima.

U školi radi biblioteka sa čitaonicom u čijem fondu se nalazi oko 7000 knjiga, prilagođenih kako potrebama učenika, tako i potrebama nastavnika. U okviru škole nalazi se moderno opremljena fiskulturna sala sa rekvizitima neophodnim za odvijanje različitih sportskih aktivnosti. Površinu školskog dvorišta od 87 ari čini nekoliko travnatih i dva sportska terena sa tribinama.

„Vašar u Topoli“ – 2003. godina; pozorište '' Dadov '' - učenici sa Dobricom Erićem

„Vašar u Topoli“ – 2003. godina; pozorište “ Dadov “ – učenici sa Dobricom Erićem

Savremenost i tradiciju objedinjuje dugogodišnji rad brojnih sekcija. Tome je najviše doprinela dramska sekcija naše škole. Po ugledu na Kulturno prosvetno društvo „Buda Davidović“, osnovano u Stublinama 1951. godine, koje je postavljalo zapažene pozorišne komade, naši učenici svake godine pripreme novu pozorišnu predstavu.

Pored izvođenja u školi i u pozorišnoj sali Mesne zajednice Stubline i Doma kulture u Obrenovcu, naše predstave često gostuju u drugim školama. Komad „Vašar u Topoli“ Dobrice Erića učenici su izveli na sceni pozorišta „Dadov“ u Beogradu. Čestitke im je lično uputio sam autor, a događaj je propratila i nacionalna televizija reportažom u Jutarnjem programu.

Negovanje tradicije i raznovrsnost aktivnosti učenika naše škole dokazuje i sekcija orača.

Niz godina unazad mladi orači donesu po neko priznanje školi sa gradskih i republičkih takmičenja. 2006. godine njihove „brazde“ su školi donele srebrnu i bronzanu medalju u ekipnom plasmanu i jednu bronzanu u pojedinačnom plasmanu na Gradskom takmičenju u oranju.

Ekipa orača Osnovne škole ''Živojin Perić'' U Jakovu 2006. godine

Ekipa orača Osnovne škole “Živojin Perić“ U Jakovu 2006. godine

Tradicija je i da svake godine ugostimo učenike iz osam osnovnih škola sa teritorije opštine Obrenovac na takmičenju iz tehničkog obrazovanja.

Roditeljima naših učenika vrata škole su širom otvorena, a nastavno osoblje spremno na saradnju. Roditelji to znaju da cene, pa nam priskoče u pomoć pri organizovanju školskih manifestacija, kako materijalnim sredstvima, tako i radnim angažovanjem. Pri svakoj humanitarnoj akciji naišli smo na nesebičnu saradnju od strane roditelja. Godine 2003. organizovali smo akciju dobrovoljnog davanja krvi, koja je imala takmičarski karakter. Učenik koji je doveo najviše odraslih da daju krv dobio je nagradu od škole i bio je gost televizije “Studio B“.

Dan Svetog Save proslavljamo i kao školsku slavu i kao Dan škole. To je prilika da učenici na školskoj priredbi pokažu svoje muzičke, literarne, glumačke i druge sposobnosti. Posle sečenja kolača i svečane akademije, direktor škole nagradi knjigama i Svetosavskim poveljama učenike koji su postigli zapažene rezultate na takmičenjima i na konkursima, kao i đaka generacije iz prethodne školske godine.

Trudimo se da pratimo savremene tokove u nastavi. Naši nastavnici redovno odlaze na stručne seminare. Pobornici smo interaktivne nastave i trudimo se da učenici što više znanja steknu kroz takav vid nastave. Za organizaciju časova interaktivne nastave, kao i za stručno usavršavanje u tom smeru, pokretač su nam reči Dušana Radovića:

„Ako se već toliko zaklinjemo da nam je od svega važnije aktivno učešće dece u nastavi, ako nam je zaista iskrena ta naša želja da deca misle, da više razumevaju a manje pamte, moramo tražiti konkretne i efikasne načine da decu pokrenemo, zainteresujemo i aktiviramo“.

Bivši učenici naše škole kažu da je se rado sećaju. Bivši nastavnici kažu da bi se rado u nju vratili. A mi, današnji nastavnici Osnovne škole „Živojin Perić“, gledamo našu decu kako rastu, prolazimo sa njima kroz probleme i uspehe i nadamo se da ćemo na put izvesti dobre i srećne ljude.