Mesto:Ćuprija
Adresa:Kneza Miloša 96
PTT:35230
Opština:Ćuprija
Telefon:035/847-0809
Školska uprava:Jagodina
Školski okrug:Pomoravski
Direktor:
Telefon direktora:
Telefon sekretara:
Tip škole:Osnovna škola
Sajt:http://vukcuprija.edu.rs
Prvi e-mail:osvukkaradzic@milnet.co.rs
Drugi e-mail:
Facebook:

Svečano osvećenje zgrade Osnovne škole „Prestolonaslednika Petra II“ održano je 9. oktobra 1938. godine u spomen Blaženopočivšem kralju Aleksandru, ubijenom na taj dan 1934. godine. Crkvenom obredu je prisustvovalo više stotina zvanica iz Ćuprije i okoline.

Ovo lepo školsko zdanje izgrađeno je u klasičnom stilu tadašnje arhitektonske estetike sa polukružnim arkadama na fasadi i sa visokim tavanicama prema zahtevima ondašnjih normativa. Projektna rešenja nametnula su višegodišnje pripreme za izgradnju. Zgradu su činili: prizemlje, sprat, podrum i mansarda na srednjem delu zgrade.

U prizemlju su bile četiri učionice, dve kancelarije, garderoba, hodnik i prostorije za odmor i vežbanje dece; na spratu takođe četiri učionice, soba za nastavnike, biblioteka i sala za narodna predavanja; na mansardi je bila galerija (balkon za salu i stan od dva odeljenja za čuvara-vratara). Podrum su činile prostorije za gorivo i hodnik, dok je u dvorištu bio nužnik sa dva odeljenja.Učionice su projektovane za po pedesetoro dece, površine 47,10 kvadratnih metara. U zgradu se, međutim, nisu uselili osnovci, već učenici osmorazredne gimnazije. Osnovci su se uselili posle Drugog svetskog rata.

Proširenje školskog prostora u duhu nove arhitektonske koncepcije, bez dovoljno brige o stilskoj povezanosti objekta, izvršeno je 1959. godine.

Današnji naziv je školi dodeljen 1963. godine.