Mesto:Beograd
Adresa:Poenkareova 8
PTT:11000
Opština:Palilula
Telefon:2762261
Školska uprava:Beograd
Školski okrug:Grad Beograd
Direktor:Novović Nebojša
Telefon direktora:2767 285
Telefon sekretara:2762 261
Tip škole:Osnovna škola
Sajt:http://www.osvladaaksentijevic.edu.rs
Prvi e-mail:direktor@osvladaaksentijevic.edu.rs
Drugi e-mail:
Facebook:

OŠ „Vlada Aksentijević“ je mala, gradska škola, sa 24 odeljenja u koje je raspoređeno 539 učenika. Nalazi se na uglu ulica Poenkareove (do nedavno Đure Đakovića) i Cvijićeve, na teritoriji opštine Palilula. Osnovana je 1956. i iz porodica koje žive u okruženju bar su po dve generacije pohađale ovu školu.

Rad škole

Rad škole je organizovan u dve smene, crvenoj i plavoj, koje se nedeljno smenjuju; jutarnja počinje u 8.00 časova, a popodnevna u 14.00.  Učenici od prvog do četvrtog razreda cele godine imaju nastavu pre podne. Za učenike od prvog do četvrtog razreda čijim roditeljima radne obaveze počinju rano, organizovano je i jutarnje prihvatanje dece od 7.00 časova.
U vreme nastave, učenici posle svakog časa imaju male odmore od 5 minuta i jedan veliki odmor posle drugog časa, koji u prepodnevnoj smeni počinje u 9,30 i traje 30 minuta. Početak velikog odmora u poslepodnevnoj smeni je u 15,30.
Učenici ulaze u školu na đački ulaz, iz školskog dvorišta. Roditelji i ostali posetioci ulaze u školu na glavni ulaz, iz Cvijićeve ulice.
Škola je otvorena od 7.00 do 20.00 časova.
U međusmeni, pre i posle časova odvijaju se izborna nastava, sekcije, dodatni i dopunski časovi.
Škola ima čuvara koji uz dežurne nastavnike brine o bezbednosti dece.

Podela po smenama:

smene razredi
Stalno prepodne

I  II III IV

Crvena smena

V   VII

Plava smena

VI   VIII

Boravak

Za učenike od prvog do četvrtog razreda organizovan je produženi boravak u kome mogu da ostanu do 17,30 časova. Za učenike prvog i drugog razreda nastojimo da boravak bude organizovan tako da svako odeljenje ima svoju grupu boravka. Učenici trećeg i četvrtog razreda na tri odeljenja imaju po dve grupe boravka.
Ručak u boravku organizovan je u vremenu od 11,35 do 15,00h u školskoj trpezariji.
U boravku se pored izrade domaćih zadataka organizuje slobodno vreme učenika kroz rad folklorne, šahovske i dramske sekcije i fakultativnu nastavu kineskog jezika; kroz izradu ukrasnih predmeta od papira i drugih materijala i organizovanje sportskih igara u vreme održavanja slobodnih aktivnosti.
Decu iz boravka koja odlaze kući, dežurni učenici dovode do školskog hola u kome ih čekaju roditelji.

Jezici

Od prvog razreda se uči engleski jezik, a u petom učenici dobijaju nemački jezik. Od 2012. godine, naši učenici mogu fakultativno da uče i kineski jezik.

Izborni predmeti

Od petog razreda se učenici svake godine opredeljuju da, ako žele, pohađaju do kraja razreda izbornu nastavu iz osnova računarstva i informatike; crtanja slikanja i vajanja; čuvara prirode; ili predmeta svakodnevni život u prošlosti. U nižim razredima su ponuđeni izborni predmeti čuvari prirode, ruka u testu, narodna tradicija, lepo pisanje, od igračke do računara.

Multimedijalne učionice

Škola ima kabinetsku nastavu, što podrazumeva da se srodni predmeti održavaju u učionicama koje su opremljene isključivo za te predmete. Od sačinjavanja prvog razvojnog plana, trudili smo se da osavremenimo nastavu pored osavremenjivanja metoda i pristupa učenju i uvođenjem računara i projektora u rad sa učenicima. Krenuli smo od jedne multimedijalne učionice i stigli do toga da se u nastavi poslednjih godina u velikoj meri koriste prezentacije sa različitim audio vizuelnim sadržajima. Projektorima i računarima su sada opremljeni svi kabineti (informatički kabinet, kabinet prirodnih nauka, kabinet za istoriju i geografiju, kabinet za likovnu i muzičku kulturu, kabinet za strane jezike i kabinet za tehničko i informatičko obrazovanje). U sve učionice uveden je internet. Učešće roditelja u opremanju škole nastavnim sredstvima omogućilo nam je da se računari i moderna audio vizuelna sredstva koriste i u svim odeljenjima mlađih razreda.

 

 

 

 

OŠ „Vlada Aksentijević“ jeste mala, gradska škola, sa 21 odeljenjem u koje je raspoređeno 535 učenika. Nalazi se na uglu ulica Poenkareove (raniji naziv-Đure Đakovića) i Cvijićeve, na teritoriji opštine Palilula. Osnovana je 1956. i iz porodica koje žive u okruženju bar su po dve generacije pohađale ovu školu.
Pamti se da je ona jedna od prvih škola u Srbiji koja je, još u eksperimentalnom programu, ranih šezdesetih, organizovala produženi boravak. I u današnje vreme u njoj postoji 10 grupa boravka.
Eksperimentalno učenje engleskog jezika od 1. razreda uvedeno je 1998. godine, izborna nastava informatike, kao prva na opštini, 2001. godine, a od te godine u Školi postoji i Đački parlament, pre nego što je i bio zakonom predviđen. Bila je među prvih 100 škola u Srbiji koje su uvele Projekat građanin za 6. razred i od prvih 40 koje su oformile razvojni tim i, posle obuke, sačinile razvojni plan i realizovale projekat Multimedijalne učionice koji je iz ovog plana proizašao.
U poslednjih 10 godina je u nju investirano i od strane Gradske uprave i iz donacija Svetske banke i to kako u sanaciju i rekonstrukciju objekta, tako i u edukaciju i stručno usavršavanje zaposlenih, čime su bitno unapređeni uslovi za rad.
Broj učenika u školi poslednjih godina pokazuje trend značajnog porasta. Očekuje se da će se broj učenika povećati do punog kapaciteta do školske 2019/20. Pored učenika koji nam teritorijalno pripadaju, u našu školu upisuju se i učenici sa Starog grada i oni koji dolaze prevozom iz Krnjače, Borče, Koteža, Karaburme, Mirijeva, Zvezdare… Do škole dolazi veliki broj linija autobuskog prevoza (autobuske linije 16, 27e, 23, 35, 95, 96, 37, 58).

Ono čime se ponosimo je:

• Stručni nastavni kadar, mlad kolektiv i pozitivna energija koja u njemu vlada, nastavnici koji ispoljavaju inventivnost i spremnost za dalje usavršavanje. (Svake godine nastavnici prolaze više seminara stručne obuke iz oblasti nastave i učenja, pružanja podrške učenicima u razvoju, saradnje sa roditeljima, vaspitnog rada itd. Od njih je 90 % prošlo seminar za aktivno učenje, a više njih Učionicu dobre volje, Bukvar dečjih prava i Građansko vaspitanje. Svi naši nastavnici obrazovani su za korišćenje multimedijalne tehnologije u nastavi. Profesionalno se usavršavaju i primenjuju ne samo savremene metode rada nego i savremena nastavna sredstva: računar i video-bim u izvođenju nastave); Više naših nastavnika dobilo je nagrade i priznanja stručnih društava za rezultate svog rada (Društvo učitelja, Društvo „Arhimedes“, Društvo nastavnika likovne kulture, Nagrade za takmičenja u dramskim formama za scenarija i režiju…)

• Učenici postižu zapažene rezultate na takmičenjima, opštinskim, gradskim i republičkim, a isto tako i konstantno dobre rezultate na završnom ispitu- (najbolji uspeh na opštini Palilula, iznadprosečan rezultat za Beograd i Srbiju-prema zvaničnom izveštaju Zavoda za vrednovanje i unapređenje kvaliteta rada škola). Već nekoliko godina naši učenici postižu uspeh na testu iz matematike koji je u prvih 10 u Beogradu);

• Škola je usmerena na unapređenje, razvoj i osavremenjavanje obrazovnog nastavnog procesa i otvorena je prema novinama;

• Kroz razne projekte i opštu klimu u njoj promovišu se učenička prava, odgovornosti i samopoštovanje;

• Odnegovani su dobri odnosi između zaposlenih i uspešna komunikacija na relaciji učenik-nastavnik-roditelj;

• Pruža topao i prijatan ambijent za rad.

  • U školskoj 2012,13. godini, obavljena je eksterna evaluacija rada škole u kojoj je dobijena najviša opšta ocena, a od 30 pojedinačnih standarda koji su ocenjivani, najvišu ocenu dobili smo na dvadestet jednom standardu.

Poznati učenici Škole:

Miljen Kljaković Kreka – scenograf svetskog glasa

Ivana Dimić – književnica i dramaturg, dobitnica NIN-ove nagrade za 2016. godinu

Mirjana Bobić Mojsilović – novinar i pisac i njena sestra

Zorica Bobić Tomić – profesor kulturologije

Vesna Kršić Sekulić – pijanista

Grujica Spasović – novinar, ambasador Srbije u Bosni

Oliver Pastor – violinista

Marija Rašajski – profesor matematike

Madam Piano – pevačica

Aleksandar Anđić – fotoreporter, urednik fotografije nedeljnika Vreme

Vladimir Đorđević – novinar