Mesto:Kragujevac
Adresa:Jesenjinova 17
PTT:34000
Opština:Kragujevac
Telefon:034/302-160
Školska uprava:Kragujevac
Školski okrug:Šumadijski
Direktor:
Telefon direktora:
Telefon sekretara:
Tip škole:Osnovna škola
Sajt:http://www.trecikb.edu.rs
Prvi e-mail:os.trecikb@open.telekom.rs
Drugi e-mail:
Facebook:

Основна школа „Трећи крагујевачки батаљон“ налази се у насељу Палилула; окружена је негованим парком и спортским теренима.
 
Са радом је почела далеке 1963. године као Девета основна школа. Први директор је био чувени педагог др Жика Марковић, који је оставио значајног трага у развоју ове установе. Пројектована је тако да може примити по три одељења од првог до осмог разреда.
Ученици који похађају школу долазе са подручја четири најстаријих крагујевачких насеља – Палилула, Багремар, Централна радионица и Стара звезда. Насеља су се временом ширила, тако да се знатно повећао број ученика и школа данас има 31 одељење.
Због недостатка простора, за рад се користи и посебна зграда која се налази у дворишту школе, а која је замишљена за дневни боравак ученика.
У тој згради наставу углавном похађају ученици млађих разреда.

Школа данас располаже са неколико кабинета – биологија, хемија, физика, информатика, и на све начине се труди да осавремени наставу ових и других предмета. Настава осталих предмета се изводи у специјализованим учионицама.

Ученици школе одувек су учествовали на разним такмичењима и постизали завидне резултате. Било да се радило о спортским активностима, српском језику, математици, физици, биологији, …, награде су стизале и ученици су школи доносили безброј диплома и похвала. Летопис школе сведочи о тим успесима, као и мноштво успешних, пословних људи, бивших ученика наше школе. Посебно се поносимо успехом наших ученика на пријемним испитима за средње школе и њиховим даљим задржавањем успеха који су понели из наше школе.

Данас школу похађа преко 700 ученика. Поред редовних активности ученици су укључени у разне врсте спортских и слободних активности. Тренутно у школи са успехом раде спортска и драмска секција, хор млађих и старијих разреда, шаховска секција …

Посебно желимо да истакнемо значајне успехе наших ученика са такмичења (пласмани и награде) одржаних током протекле школске године и надамо се њиховом успеху и у текућој школској години.

Сматрамо веома значајним учешће наших учитеља и наставника на едукацијама за савремене облике рада, а у складу са реформама у образовању и васпитању, које спроводи Министарство просвете и спорта.

У том смислу школа је укључена у два пројекта, а оба се примењују већ четири школске године. Наставу по тим пројектима изводе едуковани учитељи и наставници.
На тај начин школа се активно укључује у реформске процесе и ми искрено желимо да наша школа постане место где ће ученици долазити са задовољством, растерећени брига везаних за превазиђене облике извођења наставе.