Mesto:Beograd
Adresa:Danteova
PTT:11060
Opština:Palilula
Telefon:011/297-0147
Školska uprava:Beograd
Školski okrug:Grad Beograd
Direktor:Vida Milojković
Telefon direktora:2970147
Telefon sekretara:
Tip škole:Osnovna škola
Sajt:http://www.osstevandukic.com
Prvi e-mail:direktorossd@gmail.com
Drugi e-mail:office@osstevandukic.com
Facebook:

Osnovna škola „Stevan Dukić“ osnovana je 16. septembra 1964. godine, a useljena je u današnju zgradu 6. februara naredne godine. Ime je dobila po radničkom lideru i komunisti, Stevanu Dukiću, koji je posthumno, 1953. godine proglašen narodnim herojem.

Stevan Dukić je rođen u selu Rogoljima kod Bosanske Gradiške, 16.11.1912. godine u siromašnoj porodici koja je uspela da mu omogući osnovno obrazovanje i zanat livca. Kao veoma mlad, Stevan Dukić je počeo da se zalaže za bolji položaj eksploatisanih radnika u tadašnjoj Jugoslaviji i ubrzo postao pravi radnički lider koji je organizovao štrajkove, demonstracije i borio se svim sredstvima protiv aktuelne vlasti.

Usled okupiranog Beograda, 1941. godine iz ruku Gestapoa oslobodio je Aleksandra Rankovića tada značajnog člana Komunističke partije Jugoslavije. U jednoj od akcija oslobađanja drugova iz zatvora, bio je uhapšen i posle strašnog mučenja, ubijen je 21.6.1942. godine.

Zbog svoje hrabrosti i junačkog držanja tokom rata, posthumno je proglašen narodnim herojem 1953. godine.
Uprkos svim istorijskim i političkim promenama, naša škola nije menjala svoje ime, poštujući prošlost sopstvenog naroda koliko i lik i delo narodnog heroja Stevana Dukića čije ime nosi.