Mesto:Beograd
Adresa:Knez Danilova 33-37
PTT:11120
Opština:Palilula
Telefon:011/323-9234
Školska uprava:Beograd
Školski okrug:Grad Beograd
Direktor:Vlada Vučinić
Telefon direktora:+381 11 3239234
Telefon sekretara:
Tip škole:Osnovna škola
Sajt:http://www.starina.rs
Prvi e-mail:direktor@starina.rs
Drugi e-mail:sekretar@starina.rs
Facebook:

OS „Starina Novak“ osnoavana je 1922. god. kao cetvorogodisnja narodna skola u Paliluli, tada siromasnoj periferiji Beograda, nastanjenoj zemljoradnicima, malim zantalijama, trgovcima.

 

Nikla je u narodu koji tek izasao iz dugog perioda surove borbe, iznuren ali cvrst i ponosan, u trenutku kada je sve prozimao stvaralacki polet i zelja da se nadoknadi ono sto su ratna zbivanja prekinula i usporila, u trenutku kada su potrebe bile vece od mogucnosti, kada je za godinu trebalo preci deceniju.

Kao i uvek, nade su lezale u mladoj generaciji. Skola se prihvatila zadatka da uporno i istrajno plemenitim i najjacim oruzijem – sirenjem znanja i vaspitanjem – osposobi mlade generacije za ostvarenje narodnih ideala.

Poceo je rat, a kao bunt prema svim silama mraka nikla je Revolucija.Izrasla iz naroda i vezana za narod u toku svog sedamdesetpetogodisnjeg postojanja skola se borila za napredak u miru, za opstanak u ratu, za pobedu u revoluciji.

Deca su u njoj svoju pismenost, znanje i osnove kulture i vaspitanja sticali ocevi i dedovi danasnjih ucenika. Preko njih se prostiru mnoge niti koje je ova skola utkala u kulturno-prosvetni zivot i istoriju Beograda.