Mesto:Beograd
Adresa:Herceg Stjepana 7
PTT:11000
Opština:Stari grad
Telefon:011/339-1118
Školska uprava:Beograd
Školski okrug:Grad Beograd
Direktor:Radmilović Sanja
Telefon direktora:011 / 339 1909
Telefon sekretara:
Tip škole:Osnovna škola
Sajt:http://www.osstarigrad.com
Prvi e-mail:osstarigrad@sezampro.rs
Drugi e-mail:
Facebook:https://www.facebook.com/profile.php?id=100010453452204&fref=ts

Mnogo radosti i sreće donela je dečja graja starom Dorćolu davne 1961. godine, kada je otvorena ova škola. Tada je Dorćol već prestajao da bude periferija ili rub Beograda na koji se najčešće odlazilo po nekom “moranju“. U njemu su živeli, po nekoj tradiciji, trgovci, lađari, radnici, zanatlije, najčešće obični ljudi na ivici siromaštva. Iako je bilo sve tako oskudno, po svemu sudeći, dece je bilo mnogo.
Novootvorena škola “Prva proleterska brigada“ kao da je uzela ulogu Mesije u ovom kraju. Škola je promenila čitav kraj. Ništa nije bilo teško, ništa nije bilo nemoguće jer je sve bilo podređeno jednom cilju: kvalitetno, savremeno, stručno.

Čistoća škole, vrhunska estetika i najsavremeniji za ono vreme pedagoški putevi, ubrzo su od škole stvorile ustanovu koja se našla na diplomatskom spisku poseta. Delegacije celog sveta su prošle kroz školu “Prva proleterska brigada“ noseći iz nje najlepše utiske.

Škola je bila najveća na Starom gradu – preko 1.300 učenika. Biblioteka sa čitaonicom sa preko 10.000 knjiga postala je mali đački univerzitet. Proradila je đačka kuhinja u kojoj se pripremalo četiri obroka dnevno. Uveden je bio prvi TV sistem “Bel hovel“. Otvorena je bila elektronska učionica sa najsavremenijim instrumentima za učenje stranih jezika. Đački boravak je predstavljao poseban ponos škole koji je obuhvatao učenike od I do IV razreda.

 

Već tad je u boravku učenik mogao da radi domaće zadatke, spava u svom krevetu ili se igra u sali predviđenoj za razonodu.

Ali dođe neko drugo vreme. Počeše da se ruše zgrade i kuće starog Dorćola. Poče venuti, nestajati i zastarevati sve ono što je bilo vredno i značajno. Poče rušenje stare Jugoslavije. Kako je nestajala stara država tako su nestajale i stare dorćolske kuće i zgrade a nicati moderni građevinski oblici, pusti, prazni, usamljeni. Počeli su neki novi stanari da se useljavaju u centar “Starog grada“ a sa njima i nove nade. I škola tada promeni ime u “Stari grad“.

Sada lagano, uz mnogo muka, vraćaju se nekadašnje vrednosti, kreću nove snage. Saradnja sa baletskom školom “Lujo Davičo“ dobija sve više na značaju, škola se ponovo modernizuje, đaci pune školske klupe. Sve što je za dugi niz godina dotrajalo dobija novo ruho, novu boju.
Novo školsko asfaltirano dvorište, kompjuterizovane učionice, moderan nameštaj, obnovljena fiskulturna sala, zelenelo, nove klupe i savremena nastavna sredstva i nastavnici čekaju opet neke najbolje učenike.
Do sada ih je bilo mnogo: naša najbolja balerina Ašhen Ataljanc, jedan od najboljih gitarista Uroš Dojčinović, poznati glumac i profesor FDU Dragan Petrović, biznismeni, među njima sigurno jedan od svetskih imena Zoran Drakulić, mnogi lekari, profesori univerziteta, inžinjeri, menadžeri.