Mesto:Subotica
Adresa:Jo Lajoša 78
PTT:24000
Opština:Subotica
Telefon:024/553-171
Školska uprava:Sombor
Školski okrug:Severnobački
Direktor:Pajica Bašić
Telefon direktora:024/532-900
Telefon sekretara:
Tip škole:Osnovna škola
Sajt:http://www.ossm.edu.rs
Prvi e-mail:sonjko@open.telekom.rs
Drugi e-mail:sonjko@yunord.net
Facebook:https://www.facebook.com/20-------548703851984529/

https://www.ossm.edu.rs/images/stories/skola.jpg

Obrazovanje dece je tradicija i obaveza. Zbog toga su naši preci još davne 1857. godine u Subotici izgradili i prvu osnovnu školu koja danas nosi ime „Sonja Marinković“. Ona se ranije zvala: „Osnovna škola prvog kvarta“, OŠ „Dositej Obradović“, OŠ prvog kvarta „Pajo Kujundžić“. Današnje ime dobila je 1962. god. po narodnom heroju Sonji Marinković, rođene 3. juna kada se proslavlja i dan škole. Mi smo danas škola koja je spoj tradicije, iskustva i novih nastavnih metoda rada spremnih da radimo u 21. veku.

Radimo u dve zgrade

 Škola ima dve zgrade: „Mala škola“ u ulici Sonje Marinković u koju pohađaju samo vredni đačići do trećeg razreda i „Centralna šk ola“ u naselju Prozivka u koju su smešteni već iskusni učenici od 4. do 8. razreda. U „maloj“ školi imamo učionica opšte namene – svaki učenik ima svoj radni sto, učionice imaju ormane, televizor, DVD, a škola je opremljena i sa nekoliko kompjutera, laptopom, projektorom i drugim savremenim sredstvima. Tu radi i produženi boravak gde idu deca čiji su roditelji zaposleni. Ovde rade domaći zadatak i igraju se. Pored obaveznih časova deca uče engleski jezik, mađarski i bunjevački govor, neki uče da igraj u šah, drugi upoznaju narodnu tradiciju, mnogo ih ide svakog meseca na Palić u ZOO vrt pa tamo imaju informatiku i uče o životinjama. U „velikoj“ školi deca imaju kabinetsku nastavu, skoro svaka učionica ima kompjuter, DVD i druga savremena sredstva. U školi ima informatički kabinet, moderna fiskulturna sala, biblioteka. U zgradi je smeštena i zubna ambulanta. U dvorištu ima terena za odbojku na pesku, košarku, fudbal. Tu su i školski psiholog i pedagog da pruže pomoć u svakoj situaciji.

Đaci su naša škola

Svim zaposlenima je drago što sve ovo imaju, ali – našu školu ne čine prostorije i objekti. NAŠA ŠKOLA SU NAŠI SADAŠNjI ĐACI , I MNOGE GENERACIJE, I TAKO PREKO 150 GODINA. Oni postižu zapažene rezultate u obrazovnom smislu što dokazuju brojne diplome na takmičenjima od opštinskih do državnih. Školske hodnike krase mnogi pehari i medalje. Naši đaci godinama unazad polažu prijemne ispite za srednju školu sa najvećim brojem bodova u opštini i regionu i upisuju dalje škole koje su i želili. Zato i nije nikako čudo što se ovde školuju deca i sa drugih teritorija grada jer se dobar glas nadaleko čuje.