Mesto:Bečej
Adresa:Zelena ulica br.102
PTT:21220
Opština:Bečej
Telefon:021/691-5840
Školska uprava:Novi Sad
Školski okrug:Južnobački
Direktor:Tapavica Brankica
Telefon direktora:
Telefon sekretara:
Tip škole:Osnovna škola
Sajt:http://www.severci.edu.rs
Prvi e-mail:severci@stcable.co.rs
Drugi e-mail:
Facebook:

Osnovna škola „Sever Đurkić“ je izgrađena 1974. godine kao Spomen-škola sredstvima samodoprinosa građana i Opštinske zajednice obrazovanja. Nalazi se u širem centru grada. Škola ima ukupno 4300 m2 zatvorenog prostora, od toga 16 učionica, 5 kabineta (za fiziku i hemiju, biologiju, likovnu kulturu, muzičku kulturu i informatiku), biblioteku i kuhinju sa trpezarijom. Pored škole se nalaze tereni za mali fudbal i košarku, kao i veliko dvorište, a oko škole su uređene zelene površine. Unutar škole se nalazi veliki hol, u kome se održavaju prigodne svečanosti, predstave i književni susreti.

Na početku školske 2009/2010.godine u školu je upisano 568 učenika raspoređenih u 30 odeljenja: 22 odeljenja na srpskom nastavnom jeziku i 8 odeljenja na mađarskom nastavnom jeziku. Nastava je organizovana u dve smene. Jednu smenu čine učenici od I-IV razreda, a drugu učenici od V-VIII razreda. Promena smene se vrši nedeljno. U školi je zaposleno 65 radnika.

Obavezni izborni predmeti u školi su: građansko vaspitanje, verska nastava, a od stranih jezika-nemački jezik i španski jezik. Mi smo jedina osnovna škola u našoj Opštini koja je ponudila učenje španskog jezika.

Pošto je svake školske godine interesovanje naših učenika za informatiku kao izborni predmet bilo veliko, informatički kabinet je dopunjen sa 10 novih računara marke „Pentium IV“, kupljen je video-bim projektor i lap-top.

Pored informatike, naša škola je ponudila kao izborne predmete: mađarski jezik sa elementima nacionalne kulture, čuvare prirode, narodnu tradiciju, lepo pisanje, hor i orkestar.

Od sekcija su zastupljene: recitatorska, lirerarna, ekološka, matematička, sportske sekcije.

U školi postoji produženi boravak za učenike od I-IV razreda, učenicima je obezbeđen doručak i ručak, kao i stručni nadzor učiteljica na oba nastavna jezika.

Učenici naše škole se mogu pohvaliti zapaženim rezultatima na Opštinskim, Okružnim i Republičkim takmičenjima, kao i odličnim rezultatima na kvalifikacionim ispitima.

U našoj školi se već pet godina održavaju radionice za buduće prvake, jednom mesečno u toku drugog polugidišta. Cilj ovih radionica je da se budućim prvacima razbije strah od škole, da se upoznaju sa školskim prostorom i da se kroz igru uvedu u nastavu.

Od školske 2007/2008. godine, uz pomoć donacija, u školu je uveden video-nadzor da bi se povećala bezbednost učenika i sačuvala školska imovina.

Što se tiče načina finansiranja osnovne delatnosti, iz budžeta Republike Srbije se obezbeđuju sredstva za plate i dodatke zaposlenih u školi, socijalne doprinose na teret poslodavca, porez na zarade, otpremnine i pomoći, razvojne programe i projekte škole po kriterijuma koje propisuje ministar. Iz budžeta opštine se obezbeđuju sredstva za stručno usavršavanje zaposlenih, prevoz zaposlenih i učenika, prevoz na takmičenja , kapitalno održavanje zgrada i objekata, opremanje škole i drugi tekući rashodi (grejanje, struja, komunalne usluge, ptt, potrošni materijal i sl.)