Mesto:Ratkovo
Adresa:Ratka Pavlovića bb
PTT:25253
Opština:Odžaci
Telefon:025/883-915
Školska uprava:Sombor
Školski okrug:Zapadnobački
Direktor:
Telefon direktora:
Telefon sekretara:
Tip škole:Osnovna škola
Sajt:http://www.osratkopavloviccicko.wordpress.com
Prvi e-mail:
Drugi e-mail:
Facebook:

O školi

Davne 1745. godine osnovana je prva srpska škola u Parabuću, današnjem Ratkovu, u okviru Pravoslavne crkvene opštine. Škola je imala svoju zgradu, jedno kombinovano odeljenje sa učenicima od I do IV razreda i jednog učitelja čiju je dužnost često obavljao mesni paroh.

Malo Srba u selu slalo je ponekad svoju decu u školu da nauče da pišu i da čitaju crkvene knjige jer drugih nije ni  bilo.

Smenjivale su se austro-ugarska, mađarska i nemačka vlast koje su donosile svoje zakone i propise, ali su pravoslavna vera i maternji jezik Srba u mestu ostali nedodirljivi.

Nakon II svetskog rata škola počinje sa radom 01. septembra 1945. godine. Ime „Ratko Pavlović Ćićko“ ratkovačka škola dobija krajem aprila 1959. godine.

Juna 1969. godine podiže se kamen temeljac za izgradnju nove školske  zgrade, a 01. oktobra  1970. godine  svečano je otvorena bela lepotica – nova školska zgrada sa prostranim i svetlim učionicama, širokih holova, novom fiskulturnom salom, sportskim terenima, parkovima u dvorištu i na ulici.

  1. godine škola dobija Oktobarsku nagradu opštine Odžaci, a 1983. najveće priznanje u oblasti kulture i prosvete u Srbiji – plaketu „25. maj“.

Školu danas pohađa 235 učenika raspoređenih u 13 odeljenja. U školi danas radi kolektiv zainteresovan za sve što je novo i što može unaprediti nastavu i kompletan obrazovno-vaspitni rad, kolektiv koji želi da škola bude mesto učenja, znanja, napretka, razvoja, igre, zadovoljstva, lepote i radosti.

Osnovna škola „Ratko Pavlović Ćićko“ spada u najuređenije škole u Srbiji za šta dobija priznanje na festivalu sela Srbije 2005. godine.

Učenici i nastavnici koji rade u školi su za svoj rad i rezultate dobijali niz nagrada i priznanja. Osvajali smo prva, druga i treća mesta na takmičenjima iz matematike, srpskog jezika, ruskog i engleskog jezika, buiologije, geografije, fizike, hemije, tehničkog obrazovanja, košarke, odbojke, rukometa i fudbala.

Međutim, neprikosnoveni ambasadori naše škole, Ratkova i opštine su mladi likovnjaci, u svetu čuvena Ratkovačka grafička škola na čelu sa likovnim pedagogom Ankicom Ižak. Za ratkovačke likovnjake se prvi put čulo van Jugoslavije 1970. godine kada je oz Indije stiglo 15 povelja Indire Gandi. Čarobna  vrata u svet su širom otvorena. Neprekidno istim intenzitetom, do današnjeg dana ređaju se nagrade, medalje, pohvale iz celog sveta. Teško ih je nabrojati. Do sada ih ima  preko 700, a od toga  više od 100 zlatnih iz Moskve, Bitolja, Nju Delhija, Zagreba, Ljubljane,  Sarajeva, Sofije, Kanagve, Bukurešta, Teherana, Helsinkija, Meksiko Sitia, Sečuana, Kaira, Lisabona, Evore…

Dečji likovni radovi ukrašavaju hol i hodnike naše škole, ali i prostorije bolnica, ustanova, galerija, radnih organizacija, kasarni, ne samo u našoj zemlji, već na četiri kontinenta.

Veliki je broj likovnih radova naših učenika na čestitkama UNICEF-a, preko stotinu je ilistracija u dnevnim, revijalnim i dečjim listovima, udžbenicima i katalozima.