Mesto:Kragujevac
Adresa:Svetozara Markovića 13
PTT:34000
Opština:Kragujevac
Telefon:034/332-824
Školska uprava:Kragujevac
Školski okrug:Šumadijski
Direktor:
Telefon direktora:
Telefon sekretara:
Tip škole:Osnovna škola
Sajt:http://radojedomanovickg.edu.rs
Prvi e-mail:
Drugi e-mail:
Facebook:

Смештена између две најстарије крагујевачке улице у строгом градском језгру, по предању, наследила прву  школу, основану још у доба Милоша Обреновића, представља симбол успешности и престижа. Према новијој историји, свој радни век започела је у простору између улице Милована Гушића (др Михаила Илића) и Светозара Марковића, где се и данас налази.

Kapetan srpske vojske, Milovan Gušić (1822 – 1891), poklonio je jednu od svojih zgrada za školovanje siromašnih devojaka u to vreme, koja danas čini jedan od dva paviljona škole „Radoje Domanović“.

U zgradi sa lepom starom fasadom, koja se odupire zubu vremena, na adresi Svetozara Markovića 13, nalazi se danas jedna od najuspešnijih kragujevačkih škola OSNOVNA ŠKOLA RADOJE DOMANOVIĆ. Ispred glavnog ulaza u školu nalaze se bronzane biste Radoja Domanovića i Andre Marinkovića.

О Радоју Домановићу

Ако се површно гледа на живот Радоја Домановића, он се чини монотон, без крупних догађаја, сеација и преокрета, али ако се продре у суштину његове сатире, открива се изузетна храброст и способност да се буни и пркоси охолости и неправди владајућег режима у Србији тога доба. Неминовна беда, сиромаштво и занемаривање, представљали су цену коју је платио за очување људског достојанства у свом стилу.