Mesto:Bošnjace
Adresa:Ivo Lola Ribar 30
PTT:16232
Opština:Lebane
Telefon:016/855-006
Školska uprava:Leskovac
Školski okrug:Jablanički
Direktor:
Telefon direktora:
Telefon sekretara:
Tip škole:Osnovna škola
Sajt:http://osbosnjace.edu.rs/
Prvi e-mail:raddom@verat.net
Drugi e-mail:
Facebook:

Основна школа у Бошњацу је најстарија школа у Јабланичком крају. Прва школа у Бошњацу датира још од давне 1860.године. Прва школа није била самостална, већ је имала црквено обележје.

          Званично, школа почиње са радом 1880.године под именом Бошњачка народна школа. У школи су деца, у почетку, изучавала Наставу народне историје, Народну поезију, Рачун и Лепо писање, а први учитељ Бошњачке народне школе био је Будимир Д. Швабић. У почетном периоду рада, слободна Кнежевина Србије прописује следеће предмете: Катихизис мали, Молитвослов кратки, Црквена историја, али и световне дисциплине: Граматика српска мала(поред Буквара Часловца), Мали земљопис, Земљопис Србије и Турске, Историја српског народа, Рачуница, Писмени састав, Прва читања.

          Од 1905.године школа је исељена из црквене зграде и постала самостална. На улазу у Бошњаце, лево од пута Лесковац-Лебане подигнута је нова школска зграда која је имала две учионице, ходник, кабинет и наставничку канцеларију. Први учитељ у новој згради био је Димитрије Бјелић који је на месту учитеља провео 10 година.

          Школа је, због рата, од 1915-1918.године, престајала са радом, али од 1941-1945.године за време немачке окупације, није прекидала наставу.

          Даље је, школа у Бошњацу у свом раду само напредовала. Због све већег броја ученика и недостатка простора школи је била потребна нова зграда. Она је изграђена 1957.године, а од 1962.године носи име једног од најзначајнијих реалиста српске књижевности и најпознатијег сатиричара-Радоја Домановића.

          Постојећој школи из 1957.године, 1977-1980.године изграђује се нови део који данас, заједно са старим делом, располаже очигледним средсвима за рад, савременим рачунарима и скромним књижевним фондом.

          Данас je ovo moderna i savremena škola opremljenih kabineta, renoviranih učionica, savremenom fiskulturnom salom i nastavnim sredstvima novije generacije. 

Школу похађа. око 600 ученика.

          Учионице су распоређене у два нивоа (приземље и спрат) опремљене централним грејањем.  Што се тиче просторија школа поседује:

12 учионица и кабинете за физику, хемију, биологију, техничко образовање, информатику,

фоно лабараторију. Остале просторије су фискултурна сала одскоро реновирана и опремљена савременим очигледним средствима, терене за мале спортове и велики фудбал, библиотека, трпезарија, кухиња.

          Административни и наставни кадар опремљен са укупно 10 рачунара ….

          У саставу школе је и предшколско оделење.

          Школа поседује и 4 издвојена оделења у 4 околних села са наставом до четвртог разреда.