Mesto:Kula
Adresa:XVI divizije 34
PTT:25230
Opština:Kula
Telefon:025/723-944
Školska uprava:Sombor
Školski okrug:Zapadnobački
Direktor:Eržebet Blaško
Telefon direktora:
Telefon sekretara:
Tip škole:Osnovna škola
Sajt:http://www.ospetefibrigada.edu.rs
Prvi e-mail:direktor@ospetefibrigada.com
Drugi e-mail:
Facebook:

Naša škola postoji na ovom prostoru već oko 150. godina. Prvi put se spominje u drugoj polovini 19. veka, tačnije školske 1855/56. godine. Školska zgrada je tada bila od naboja i imala dve učionice. U školi su radila četiri učitelja sa oko 180 učenika.

    Škola je 1920. godine dobila novo ime – osnovna škola „Vuk Karadžić“ i dobija još jednu učionicu i stan za učitelja. Posle drugog svetskog rata postaje samostan sa posebnom upravom i još jednom zgradom, a tada je nosila naziv „Sedmoletka broj II“.

Godine 1953. škola dobija ime „Kereši Čoma Šandor“ po čuvenom naučniku. Škola je tada imala 720 učenika u 17 odeljenja smeštenih u 9 učionica, a nastava se izvodila na srpskom i mađarskom jeziku.

Godine 1961. škola menja ime u osnovna škola „Petefi brigada“, koje nosi i danas. Današnji izgled škola dobija školske 1981/82. godine. U sklopu škole se nalaze 24 učionice, 2 prostorije predškolske ustanove „Bambi“, 2 prostorije produženog boravka, 13 kabineta, računarski kabinet, bogata biblioteka, prateće prostorije i stan za domara. Godine 1983. škola dobija i sportsku halu sa 960 sedišta, a naredne godine je u sklopu škole otvorena stomatološka ambulanta, peta ove vrste u Vojvodini. Iste godine škola nabavlja kompjutere, koje tada u Vojvodini imaju samo naša škola i škola „Isa Bajić“, takođe iz Kule.

Danas našu školu pohađa 784 učenika, a predaje im 64 nastavnika. U okviru škole osnovana je i pedagoško-psihološka služba. Osnovna škola „Petefi brigada“ je jedina dvojezična škola u opštini. Nastava se uspešno održava i na srpskom i na mađarskom jeziku, a neguju se i rusinski, slovački i ukrajinski jezik sa elementima nacionalne kulture. Upravo zbog toga su međunacionalni odnosi u školi izuzetni i na zavidnom nivou.