Mesto:Dimitrovgrad
Adresa:Hristo Botev 3
PTT:18320
Opština:Dimitrovgrad
Telefon:
Školska uprava:Niš
Školski okrug:Pirotski okrug
Direktor:
Telefon direktora:
Telefon sekretara:
Tip škole:Osnovna škola
Sajt:http://www.dimitrovgrad.rs
Prvi e-mail:mpijade@ptt.yu
Drugi e-mail:
Facebook:

   Године 1869. у Цариброду је основана прва школа у згради некадашње кафане Цветана Иванова у Строшеној чесми. До отварања школе дошло је након посете Драгана Цветкова, који је био мошин-помоћник Нишког валије.


Прва школска зграда

               Школа је отворена у јесен 1869. године а први учитељ је био је Живко Ропопски. Велику улогу у описмењавању становништва ове средине имали су и манастири “Свети Димитрије” и “Погановски манастир „.

 

          Школска зграда централне школе у Димитровгрду свечано је отворена 1954. године и представља репрезентативно и препознатљиво здање. Раније је скоро свако сеоско насеље имало школу. Подаци говоре да је укупно било 36 школских зграда. Данас школа има пет издвојених одељења у селима: Жељуша, Лукавица, Градиње, Смиловци, Трнски Одоровци.

           Године 1964. дограђена је фискултурна сала и један део ученичког простора. Ђачка кухиња са трпезаријом изграђена је 1978. године. Медијатека је почела са радом 1984. године,док је ђачка задруга формирана 1957. године. Стоматолошку ординацију школа је отворила 1988. године. Године 1997. школа добија савремени информатички кабинет. Школаска библиотека располаже са преко 29000 књига на српском, бугарском и енглеском језику, као и великим бројем стручне литературе . То је пријатан кутак који је модернизован 2003. године и опремљен компјутерима, телевизором и другим аудио-визуелним урећајима који омогућују квалитетнији и савременији приступ новим токовима образовања. У библиотеци се одржавају и посебни видови наставе, семинари, окупљања и школске манифестације.

          Основна школа “Моша Пијаде” је је иницијатор Сусрета основних школа народа и народности Републике Србије који су се традиционално одржавали неколико деценија. Последњи пут у Димитровграду сусрети су одржани 1994. године.

          Ученици школе постижу завидне резултате на такмичењима свих нивоа (из хемије, математике, језика, литерарног стваралаштва, спорта). Резултати се постижу захваљујући квалитетном и стручном раду наставника који путем семинара долазе до нових знања и нових облика презентовања истих. Мото школе је усвојен школским развојним планом и гласи: ШКОЛА=РАДОСТ УЧЕЊА И ДРУЖЕЊА. Основна школа “Моша Пијаде” је једна од ретких школа која негује свој имиџ,имајући свој сопствени лого и своју сопствену химну. У школи се посебно ради са младим талентима. Као резултат рада са децом која воле да пишу, а у сарадњи са Народном библиотеком “Детко Петров” изашле су четири збирке њихових радова; школска ликовна секција често организује изложбе најбољих радова својих чланова; млади глумци, ученици школе, чланови су аматерског позоришта “Христо Ботев” и важни актери у организовању разних културних манифестација.

          Школа има добре односе са културним и образовним установама, какао у земљи тако и у Републици Бугарско, негујући на тај начин традицију и културу оба народа.            

            Данас, основна школа у Димитровграду има 853 ученика са којима раде 63 просветна радника.