Mesto:Prigrevica
Adresa:Vuka Karadžića 6/a
PTT:25263
Opština:Apatin
Telefon:025/822-766
Školska uprava:Sombor
Školski okrug:Zapadnobački
Direktor:Evica Ostojić
Telefon direktora:
Telefon sekretara:
Tip škole:Osnovna škola
Sajt:http://www.osmladostprigrevica.edu.rs
Prvi e-mail:
Drugi e-mail:
Facebook:
                                                                                      Istoruja škole

Prigrevica se nalazi u severozapadnom delu Bačke, kpaj Apatina, nedaleko od Sombora i sasvim je blizu Banjsko-rekreativnog centra „Junaković“.

Većina sela u Vojvodini ima svoju istoriju koja se proteže kroz nekoliko vekova.Takva je i istorija Prigrevice, koja je duga oko šest vekova. Selo se u pisanom dokumentu spominje prvi put 1371. godine i od tada je nekoliko puta menjalo ime i stanovnike da bi 1947. godine dobilo sadašnji naziv Prigrevica. Najveći deo stanovništva čine kolonisti sa Banije i Like.

Oficijelno školovanje u Prigrevici počinje sa kolonizacijom Nemaca koja počinje 1763. godine i traje do 1944. godine.  Po dolasku kolonista, izgrađena je škola

pored crkve, a nova školska zgrada podignuta je 1780. godine. Đaci se uključuju  u tadašnji austrijski  školski sistem.  Prvi učitelj bio je Jakob Lajsner.

Po završetku drugog svetskog rata, dolaskom novih žitelja iz ustaničkih  krajeva Banije i Like, nastava počinje školske 1945/46. godine u četvorogodišnjem trajanju, gde se u jednom razredu moglo naći i po tri godišta. Već naredne 1947. godine otvara se „sedmoljetka“ ili „progimnazija“ kako su je zvali, tako da se školovanje moglo nastaviti dalje u Prigrevici. Broj učenika u  periodu 1947-1949. je dostigao cifru od 750 učenika. Posle 1950. godine škola prerasta u osmoljetku . Najveći broj učenika zabeležen je školske 1956/57. godine – čak 1220.

 

Prvi prosvetni radnici su bili  učitelj Dimitrije – Mita Halas i meštanka Greta Meninger, Rako i Mara Borozan. Nešto kasnije pristižu i ostali prosvetari: iz Sombora Mira Brkić, Novog Bečeja Branko Kiselički, potom Nada Ćirić-Banjanin,

Vida i Milenko Konjović i mnogi drugi. Za šezdeset godina,u posleratnom periodu, u školi u Prigrevici je radilo oko 270 prosvetnih radnika.

Starije generacije se cećajy gajenja svilenih buba u školi. Naime, direktor škole u tom periodu Branko Kiselički organizovao je gajenje svilenih buba u prostorijama škole pošto je u seoskim drvoredima bilo mnogo dudova. Đaci su brali dudovo lišće, hranili bube, što im je bilo intepecantno i zabavno, a prihod ostvaren na ovaj način je korišćen za školske aktivnosti.

 

Nastava se, tih posleratnih godina izvodila, u više nepodesnih zgrada. Korišćene su zgrade: Mala škola pored crkve, Velika škola u blizini „na sprat“, bivši odbor, veterinarska zgrada, zgrada na uglu pored bioskopa „Banija“ sa 3-4 učionice i zgrada bivše zadruge „Ognjen Prica“. Ukupno 6 zgrada i prostorije sportskog društva „Partizan“ kao fiskulturna sala, koje su međusobno bile dosta udaljene i nefunkcionalne. Dugo godina je prošlo u nastojanju sela da reši ovaj problem i izgradi novu školsku zgradu. Nova zgrada škole konačno je završena u novembru 1983. godine. Nova sportska hala izgrađena je 2006. godine na mestu nekadašnjeg školskog parka i nalazi se uz samu školsku zgradu.