Mesto:Gornja Trnava
Adresa:34324 Gornja Trnava
PTT:34324
Opština:Topola
Telefon:034/832-001
Školska uprava:Kragujevac
Školski okrug:Šumadijski
Direktor:
Telefon direktora:
Telefon sekretara:
Tip škole:Osnovna škola
Sajt:https://www.osmjelenic.edu.rs
Prvi e-mail:jelenic@eunet.rs
Drugi e-mail:
Facebook:

Основна школа „Милутин Јеленић” у Горњој Трнави почела је са радом 30.новембра 1869.године.
Први учитељ био је Милош Домановић, који је 1870.године отишао у Овсиште где му се родио син Радоје, познати наш сатиричар. Прве године рада упусан је 31 ученик у први разред. Школске 1883/84. године школа је радила са три разреда. Учитељ Милутин Јеленић, први Трнавац, учитељ у селу, отворио је и четврти разред. Рад у школи прекинут је 1876.године због рата.

Данас Основна школа „Милутин Јеленић” у Горњој Трнави представља угледну образовно –васпитну установу. Школу похађа 260 ученика и настава се одвија у учионицама и кабинетима. Школа располаже са осам учионица и једним кабинетом за информатику, библиотеком, ђачком кухињом и учионицом за извођење предшколске наставе.

Наставу реализује стручни кадар који броји 29 наставника, од тога једанаест наставника разредне наставе, шеснаест наставника предметне наставе и једног вероучитељ. Школа има библиотекара, секретара и техничко особље.
У оквиру Основне школе „Милутин Јеленић” поред матичне школе која се налази у Горњој Трнави, раде и четири подручне школе на Витлини, у Доњој Трнави, Овсишту и Светлићу у којима се настава одвија од првог до четвртог разреда.

Ученици показују интересовање за такмичења из многих наставних предмета. Највише успеха у претходних неколико година ученици су имали на Општинском такмичењу из историје, руског језика, српског језика и физике. У школи, у зависности од интересовања ученика, раде и секције као што су фолклорна, спортска, рецитаторска и друге.

У свом раду школа има изузетну и активну сарадњу са локалном заједницом. Унапређење циљева и задатака у васпитавању и образовању младих нараштаја у великој мери зависи од сарадње са родитељима.
У школи се сваке године 27. јануара прославља Дан Светог Саве. У свечаној атмосфери одвија се културно-уметнички програм. Прослава овог дана за школу је веома значајна јер се негује светосавски дух и традицуја код младих нараштаја.
У школи се на најбољи начин развијају способности и интересовања ученика, подстиче се њихова креативност, изграђује стваралачки однос, оспособљавају се млади људи за даље школовање и укључивање у активан друштвени живот.

Од оснивања па до данас кроз ову школу је прошло неколико хиљада ученика. Њеним ходницима и учионицама трчало је неколико десетина будућих правника, лекара, инжењера, политичара, учитеља, наставника, професора и других интелектуалаца.