Mesto:Gakovo
Adresa:Tode Miletića 54/a
PTT:25282
Opština:Sombor
Telefon:025/866-777
Školska uprava:Sombor
Školski okrug:Zapadnobački
Direktor:Milan Stakić
Telefon direktora:
Telefon sekretara:
Tip škole:Osnovna škola
Sajt:http://www.skolagakovo.edu.rs
Prvi e-mail:so.oslazakostic@neobee.net
Drugi e-mail:
Facebook:https://www.facebook.com/oslazakostic.gakovo?fref=ts

OSNOVNA ŠKOLA „LAZA KOSTIĆ“  GAKOVO

 

Mesto: Gakovo

Opština : Sombor

Adresa:  Kralja Petra I 56

              25282 Gakovo

Telefon: 025/ 866 – 777

Telefaks: 025/ 866 – 777

e-mail:  so.oslazakostic@neobee.net

 

 

Početak rada datira iz 1764. godine, kada se škola nalazi u centru sela pored crkve. Prvi učitelj bio je crkveni pojac. Školi pripada i izdvojeno odeljenje u Rastini, koje je smešteno u kaštelu barona Redla izgrađenom 1818. godine. Rad škole, uopšte uzevši, zavisio je od istorijskih prilika koje su se menjale. U XIX veku škola je dograđivana četiri puta i to: 1805, 1854, 1882. i 1898. godine. U periodu od 1764. do 1994. godine nastava je izvođena dvojezično, na nemačkom ili na mađarskom jeziku, što je zavisilo od aktuelne vlasti. U periodu od 1944. do 1948. godine škola u Gakovu nije radila. Školske 1952/ 1953. počela je da radi osmoletka na makedonskom jeziku. Još uvek su nepoznati podaci kada je škola dobila ime „Laza Kostić“, kojim povodom i na osnovu koje odluke. Pedesetih godina škola u Gakovu je postala matična škola i za učenike iz Rastine. Danas školu pohađa oko 200 učenika raspoređenih u 12 odeljenja, po jedno od I do V razreda i po dva od Vi do VIII razreda. Od toga je samo jedno odeljenje,  kombinovano od prvog do četvrtog razreda, u izdvojenom odeljenju u Rastini.

.

DIREKTOR

Ime i prezime: Tode Miletić

Telefon:062/ 272 – 777

e-mail:  so.oslazakostic@neobee.net

Biografija:

Rođen 22. marta 1955. u Podgoriji, opština Mrkonjić Grad, BIH. U Gakovu završio osnovnu, a u Somboru srednju školu. U Osijeku diplomirao na Pedagoškoj akademiji i stekao zvanje nastavnika fizičke kulture. U Beogradu diplomirao na Fakultetu fizičke kulture i stekao zvanje profesora fizičke kulture. Potom diplomirao na Višoj trenerskoj školi, odsek fudbal i stekao zvanje višeg trenera fudbala. Povratkom u Gakovo, učinio je sve da u domenu svoje struke, animira, organizuje, popularizuje svet sporta i fizičke kulture, pre svega, kod mladih i da razvije svest i ljubav prema zdravom načinu života kod dece i mladih. Visok plasman na saveznom takmičenju, više od 20 plasmana na republičkom takmičenju, veći broj plasmana na pokrajinskom takmičenju, kao i niz pobeda na opštinskim i okružnim takmičenjima, što našu školu svrstava u sam vrh uspešnosti.

ŠKOLSKI ODBOR:

predsednik školskog odbora: Rade Dragnić

telefon: 025/ 866- 358

e-mail: so.oslazakostic@neobee.net

ostali članovi školskog odbora: Stanko Mandić, Ljija Kljajić, Duška Mandić, Mirjana Šolaja, Marija Grozdić, Mirko Džebić, Goran Blanuša i Predrag Garajski.                                                   

Jezička struktura:

Nastavni jezici: srpski jezik

Materinji jezik sa elementima nacionalne kulture:-

Strani jezici: nemački i engleski jezik

OSTALI PODACI O ŠKOLI

škole u zemlji sa kojima sarađuje:

  • OŠ „Svetozar Radić“ Tekija

  • OŠ „Ivan Goran Kovačić“ Stanišić

  • OŠ „Bratstvo Jedinstvo“ Sombor

  • OŠ „Petar Kočić“ Riđica

  • OŠ „Ivo Lola Ribar“ Sombor

škole u inostranstvu sa kojima sarađuje: 

Programi i projekti u toku:

  • Projekat „Školska televizija“ – osmišljavanje, snimanje, montiranje, i emitovanje emisija, filmova, događaja i slično.

  • Projekat „Očuvajmo i zaštitimo stare vojvođanske sorte povrća“ sa ciljem prikupljanja što većeg broja uzoraka semena i sadnog materijala koji se izgajaju u našoj okolini. Učenici naše škole osvojili su prvu nagradu (računar) sakupivši najveći broj uzoraka.

  • Projekat „Goranska ekološka poruka“ sa ciljem pravljenja plakata i karikature iz oblasti rada i delovanja pokreta Gorana.

Specifičnosti:

Inteivan rad mnogobrojnih sekcija u školi. Sekcije koje funkcionišu u našoj školi su: geografska, istorijska, dramska, informatičko- tehnička, filmsko-televizijska, mnogobrojne sportske, hor i muzička, matematička, novinarska, hemijska, fizička, likovna i ekološka sekcija. S obzirom na veliki broj sekcija evidentno je da je gotovo svaki učenik član bar jedne sekcije, a mnogi pohađaju i po nekoliko sekcija. Rezultat ovako inteivnih vannastavnih aktivnosti je veliki broj visokoplasiranih učenika na opštinskim, okružnim i republičkim takmičenjima, kao i kvalitetno provođenje vremena i svođenje dečije dokolice na minimum.