Mesto:Beograd
Adresa:Kralja Petra 7; Maršala Birjuzova 43
PTT:11000
Opština:Stari grad
Telefon:011/263-5420
Školska uprava:Beograd
Školski okrug:Grad Beograd
Direktor:
Telefon direktora:
Telefon sekretara:
Tip škole:Osnovna škola
Sajt:http://www.oskraljpetarprvi.edu.rs
Prvi e-mail:office@oskraljpetarprvi.rs
Drugi e-mail:
Facebook:
Основна школа ,,Краљ Петар Први“ налази се између Саборне цркве и Калемегдана и пројектована је 1906. године. Ова школа је дело најмлађе жене архитекте у Србији, Јелисавете Начић, која ју је пројектовала у 23. години, и представља украс школске архитектуре.
Школа је основана далеке 1718. године,па представља уједно и најстарију школу у Србији. Зграда школе је под заштитом државе, заведена под бројем 1. У дворишту школе је 1923. године одиграна прва кошаркашка утакмица у Београду. Касније, ученици ове школе Зоран Славнић и Драган Капичић, као и многи други ђаци, постали су врсни кошаркаши југословенске репрезентације.
Оно што је специфичност и вредност ове школе јесу многе знамните личности које су својим радом допринеле изградњи и утемељењу ове школе, тако да је она већ дуги низ година једна од најугледнијих школа у Србији.
Утемељитељ ове школе је био господин Мојсије Петровић који је за потребе школе довео прве ушитеље из Русије. Темељ учитељству у овој школи поставио је Вук Стефановић Караџић који је у овој школи радио као учитељ. У овој школи био је учитељ и господин Пера Тодоровић, који је први у школе у Србији увео наставу физичког васпитања. Као учитељи радили су још и Јован Миодраговић и Павле Шафарик.
Школа је поносна на све своје ђаке и на сав њихов допринос спорту, култури, уметности Београда и републике Србије, као што су: Михајло Петровић Алас, Стеван Мокрањац, Моша Пијаде, Павле Савић, Лола и Јурица Рибар, Владета Јеротић, Светозар Глигорић, Ружица Сокић, Никола Симић, Божа Продановић, Миња Субота и други.
Школа има своју химну за коју је музику написао Миња Субота, а текст Саша Трајковић.