Место:Горњи Милановац
Адреса:Хероја Дражевића 2
ПТТ:32300
Општина:Горњи Милановац
Телефон:032/711-814
Школска управа:Чачак
Школски округ:Моравички
Директор:
Телефон директора:
Телефон секретара:
Тип школе:Основна школа
Сајт:http://WWW.kraljaleksandargm.edu.rs
Први e-mail:prvaosnovna@alfagm.net
Други e-mail:
Facebook:

Основна школа Краљ Александар И” је школа са најдужом традицијом у Горњем Милановцу, јер су из ње настале остале основне школе у граду. Током своје историје прва градска школа је више пута мењала свој назив. Пре Другог светског рата, када је направљена садашња зграда школе 1931. године, носила је име првог југословенског краља. Свечаности поводом изградње и отварања нове школске зграде 1933. године је присуствовао и сам краљ Александар Карађорђевић, што је пропраћено у свим тадашњим дневним и у једним француским новинама. После ослобођења школа је носила назив «Основна школа», да би деобом 1964. године на прву и другу основну школу променила име у «Прва основна школа». Ово име није дуго задржала, већ 1969. године, поводом двадесетопетогодишњице од ослобођења, мења име у Основна школа «Таковски партизански батаљон».  Као успомену на свог задужбинара, краља Александра, колектив је 18. децембра 2003. године вратио првобитан назив школи – ОШ „Краљ Александар И“.

Специфичност наше школе је у томе што се настава одвија у две зграде (млађи и старији разреди). Од 1983. године припојена је и осморазредна школа у Брђанима, као и издвојена одељења у Луњевици, Јабланици и Семедражи. Наша школа се брине о образовању и васпитању деце са посебним потребама. У оквиру школе постоје два одељења од првог до осмог разреда, за децу са посебним потребама из наше општине.

Финансијске ресурсе школе обезбеђује Републичко министарство просвете и Општина Горњи Милановац. Поред тога школу су помогли страни донатори – Норвешка влада, Дански савет и Светска банка.

Више од једног века васпитно-образовног рада ове школске установе протекло је кроз стално припремање ученика за будуће време. Ученици и наставници су највећи ресурси наше школе и дају чврст темељ локалној заједници и друштву.