Место:Брус
Адреса:Братиславе Петровић 69
ПТТ:37220
Општина:Брус
Телефон:037/825-381
Школска управа:Крушевац
Школски округ:Расински
Директор:
Телефон директора:
Телефон секретара:
Тип школе:Основна школа
Сајт:http://oszmajbrus.edu.rs
Први e-mail:office@oszmajbrus
Други e-mail:
Facebook:

Прва основна школа у Брусу основана је 1848.године. Смештена у црквеној згради, а црква ,, на Брусу ,, посвећена Св. Преображењу, подиже се за време и уз помоћ кнеза Милоша 1836. године. 
Зна се да је први учитељ био кројач народног одела – терзија. Подучавао је и учио децу елементарним знањима да рачунају, пишу и читају. За то време, у недостатку школованих учитеља, он је био један од ретких у овом крају. 
Народ хоће школе, нове, да служе својој правој намени.
Молба бруских грађана је прихваћена, грађана среза козничког, па је министар својим актом број 41777 од тридесетог маја 1866. године одобрио градњу школа у Кожетину, Брусу и Трнавцима, од греде и цигле са шест цола дебљине!
Школа је направљена и била је прва зграда која је наменски прављена за школу, са лепим и светлим учионицама, високим и белим таваницама.
Школа је радила и била у својој пуној функцији све до 1965. године, када је зграда вољом тадашњих урбаниста срушена да би се на том месту подигла стамбена зграда.
Забележено је да је први учитељ у овој школи био Јефрем Маринковић из Горње Црнуше, некадашњи округ руднички. 
Као један од ,,ученијих,, учитеља био је свестран, уређивао је лист ,,Малу Србадију,, а бавио се и књижевним радом, те је писао приче и приповетке, а објавио је и једну књижицу са причом “Украдена кошница “.
Године 1897 у Брусу је као учитељ радио и Јеврем Андријашевић, из шумадијског села Саракова, код Раче Крагујевачке. Занимљиво је да је његова кћи, Мирјана Андријашевић, писала прве стихове у Брусу, о Брусу још давне 1898. године.
Име “Јован Јовановић – Змај“ добила је 1955. године.
Данашњу школску зграду добила је 1968. године, а проширење 1970. и 1997. године.
У току свог постојања школа је постизала солидне резултате. За дугогодишњи успешан рад више пута је похваљивана и награђивана. Носилац је бројних признања и одликовања.