Место:Београд
Адреса:Врањска 26
ПТТ:11050
Општина:Звездара
Телефон:011/241-8741
Школска управа:Београд
Школски округ:Град Београд
Директор:
Телефон директора:
Телефон секретара:
Тип школе:Основна школа
Сајт:http://www.jelena.edu.rs
Први e-mail:jcetkov@gmail.com
Други e-mail:
Facebook:

Основна школа “Јелена Ћетковић” налази се у Врањској улици бр.26 на општини Звездара у Београду.

Школа је добила име по народном хероју Јелени Ћетковић, рођеној на Цетињу, а стрељаној на Бањици 1943. године.

Школска зграда је подигнута на терену бившег дечијег вртића. Њена изградња је завршена септембра 1961. године, а у новембру исте године школа је добила и своје двориште. На почетку свог рада школа је имала 487 ученика.

Нова школска зграда сазидана је у дворишту постојеће школе 1973. године.

Локација школе је веома повољна и обухвата ученике са три месне заједнице: “Липов лад”, “Врачарско поље” и делимично “Стари ђерам”, мада школу похађају и ученици из других делова града. У непосредној близини школе налази се позориште “Звездара театар” и “Пан театар”, Културни центар “Вук Караџић”, Богородичина црква, Спортски центар “Олимп”, спортски клубови “Хајдук”, “Синђелић” и “Обилић”, са којима школа активно сарађује.

Праву афирмацију ученици и школа стичу на јавним приредбама у општини и граду. Ученици школе освојили су многе награде на савезним, републичким и градским такмичењима из свих наставних предмета. Такође, запажени резултати постигнути су и на конкурсима за истраживачке радове, конкурсима у области уметности и спортским такмичењима. Посебно смо поносни на 30 Октобарских награда освојених у протеклим годинама.

У последњих неколико година изузетно запажене успехе постигао је и школски оркестар освојивши бројне републичке и савезне награде и похвале на међународним такмичењима.

У школској 2002/03. години школа је формирала Школски развојни тим (ШРТ) и учествовала на конкурсу Министарства просвете и спорта за доделу донације Светске банке. Након едукације ШРТ је израдио пројекат “Еко башта- знање и машта” и нашао се међу десет београдских школа које су добиле одобрење за реализацију пројекта у школској 2003/04. години. У претходне две године оформљена је еко башта и практикум за природне науке. Сви наставници су прошли планом предвиђене семинаре и радионице. Школске 2004/05. године почело се са формирањем другог информатичког кабинета, а са радом је почео и сајт школе www.јелена.еду.рс.
Iste godine škola je dobila kao donaciju UEFA i FSSCG teren za mali fudbal sa veštačkom travom.
Školske 2005/06. godine uključeni smo i u projekat „Prevencija prestupničkog ponašanja“ koji sprovodi Zavod za unapređivanje obrazovanja i vaspitanja Republike Srbije i Pedagoško društvo Srbije (u ovom projektu učestvuje 15 škola u Srbiji)

Од школске 2007/08. укључени смо у пројекат „Школа без насиља“ који организује УНИЦЕФ.

Од школске 2009/10. године укључени смо у пројекат Црвеног крста „Промоција хуманих вредности“